Praktische filosofie rukt op

De filosofieboeken die de afgelopen jaren gepubliceerd zijn, worden gekenmerkt door hun toegankelijkheid. Deze boeken zijn niet meer alleen voor de gevorderde literaire lezer, maar ook voor de eenvoudige lezer. De filosofie- en theologieboeken beschikken over een persoonlijke en praktische invalshoek.

Heerco Walinga, eigenaar van een christelijke boekhandel in Ermelo, beschreef vorige week in de Trouw dat de praktische blik en de toegankelijkheid de belangrijkste verandering van de afgelopen jaren is binnen de religieuze boeken. 
Een voorbeeld van zon toegankelijk boek is De Bijbel in gewone taal waarin de bijbel in eenvoudig Nederlands wordt vertaald. Walinga vertelde dat er hier honderden van over de toonbank gingen. Maar ook een voorbeeld is het Filosofie Magazine, een populair tijdschrift wat alweer twintig jaar in de winkel ligt.

Grote onderwerpen worden persoonlijk benaderd  

De verbinding tussen grote en kleine onderwerpen is ook een opvallende verandering. Zoals het boek God van de gewone mensen van chef religie & filosofie van Trouw Emiel Hakkenes, dit verhaal beschrijft een groot onderwerp als de ontkerkelijking van Nederland door een zeer persoonlijke familiegeschiedenis. Op deze manier wordt het grote verhaal toegankelijk voor de gewone lezer.

Het filosofisch werk Discipline. Overleven in overvloed van auteur Marlj Huijer is een voorbeeld van een praktisch filosofisch boek. In dit verhaal wordt een klein thema als disciplineop een omvangrijke manier verteld waardoor het inzicht in het thema makkelijker te begrijpen is.

Bron

http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/3820907/2015/01/01/Zware-geestelijke-kost-is-wat-passe.dhtml

Uitgeven