Afbeelding

foto Gelya Bogatishcheva

Pfeijffer wint VSB Poezieprijs 2016

Ilja Leonard Pfeijfer (48) wint de VSB Poeziëprijs 2016 met zijn bundel Idyllen. Juryvoorzitter Kees ’t Hart sprak van poëzie met een ‘onversneden bravour’. Van de vijf genomineerde dichters waren er slechts twee aanwezig op de uitreiking in Groningen.

De VSB Poeziëprijs bekroont de beste poëziebundel van het jaar. De winnaar ontvangt 25.000 euro en een glazen beeld. Eerder winnaars waren onder andere Hugo Claus, Armando en Rutger Kopland. De winnares van vorig jaar, Hester Knibbe, zat in de jury.

Ilja Pfeijffer bij het in ontvangstnemen van de prijs: ‘Poëzie is geen wedstrijd. Kunst is geen competitie. Maar ik moet toegeven dat je dat makkelijker zegt als je net gewonnen hebt.’

Voor de prijs waren vijf dichtbundels genomineerd. Naast Pfeijffer waren dat die van Pieter Boskma, Geert van Istendael, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert. De jury koos de genomineerde titels uit 114 bundels die waren ingezonden.

Idyllen is een bundel die kiest voor de traditionele en bijna vergeten vorm van het klassieke gedicht in rijmende alexandrijnen. Kees ’t Hart: ‘Op zich is dit al een poëticale provocatie die een discussie aangaat met de actuele poëzie, ook van hemzelf in eerder werk.’

Zie hier voor een bespreking van de bundel.

Techniek