Afbeelding

Bron Pixabay

Personageontwikkeling: pas op voor flanderisatie (flanderization)!

Flanderisatie (oorspronkelijk in het Engels flanderization) is een term uit de televisiewereld, maar in de literatuur ligt dit verschijnsel ook op de loer. Wat is flanderization?

flanderization flanderisatieFlanderization is het verschijnsel waarbij een personage steeds eenzijdiger lijkt te worden. Dat komt doordat schrijvers zich, na een inspiratievol en creatief begin, na verloop van de tijd te veel aandacht leggen bij één sterke karaktereigenschap van het personage. Waar in het begin nog aandacht wordt besteed aan het creëren van een veelzijdig personage, verschuift de focus na verloop van tijd meer naar een specifieke eigenschap. Deze wordt hierbij steeds meer overdreven. 

Ned Flanders uit The Simpsons

Een goed voorbeeld is personage Ned Flanders uit de langlopende animatieserie The Simpsons. En, je had hem vast al door, naar dit personage is het verschijnsel zelfs vernoemd. Aan het begin van de serie was Ned Flanders een vriendelijke buurman en betrokken vader die brave kerkganger was. Gedurende de serie trad die laatste eigenschap steeds meer naar de voorgrond en nu is hij alleen nog maar over-de-top met zijn geloof bezig: flanderisatie. Wat begon als karaktereigenschap, werd de hele basis van zijn persoonlijkheid.

Flanderization is een personageontwikkeling die vooral bij televisieseries vaak en duidelijk voorkomt, maar het is interessant om te zien hoe en waarom deze transitie plaatsvindt. Ook in korte verhalen en boeken kan dit verschijnsel per ongeluk optreden. Bij de ontwikkeling van jouw personages moet je dus oppassen dat je niet onbewust aan het flanderiseren gaat. Je personage moet ‘rond’ blijven en geen karikatuur van zichzelf worden.

Meer voorbeelden en illustraties vind je hier.

Door Marije Catsburg