Overzicht van literair nieuws – week 4

Nieuws over het tijdschrift De Titaan, Wereldbibliotheek en 'Literaire Moeders' Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Nieuw literair tijdschrift De Titaan

Sinds zaterdag 18 januari bestaat het nieuwe literair tijdschrift De Titaan. Dit meldt Tzum, literair weblog. In het eerste kwartaalnummer vind je onder andere een interview met Remco Campert, korte verhalen van Özcan Akyol, A.H.J. Dautzenberg en Bart Smout en gedichten van Delphine Lecompte. De redactie van De Titaan schrijft op haar site: 'Een blad dat leest als een krant, maar ramvol literatuur staat. Dat is De Titaan’. Het blad draait puur om tekst en inhoud, dus je vind er geen foto’s, plaatjes en advertenties in. Voor meer informatie, bezoek de site van De Titaan.

Nieuw Amsterdam neemt de Wereldbibliotheek definitief over

Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft vorige week woensdag Uitgeverij Wereldbibliotheek overgenomen, dit meldt Nieuw Amsterdam in een persbericht. Beide uitgevers hopen ‘in de huidige economische omstandigheden hun slagkracht en mogelijkheden te vergroten.’ Meerdere uitgevers toonden interesse in de Wereldbibliotheek, maar de uitgeverij voelde zich bij Nieuw Amsterdam ‘het beste thuis’.

oor de Wereldbibliotheek blijft veel bij het oude. De naam, de signatuur, het fonds en de fondsvorming worden voortgezet, het personeel blijft en Koen van Gulik is ook de komende jaren uitgever. Een ‘enorme impuls’, noemt Lidewijde Paris (directeur van Nieuw Amsterdam) de komst van de Wereldbibliotheek. De uitgeverij verhuist binnenkort naar het kantoor van Nieuw Amsterdam.

'Literaire moeders' in het Letterenhuis

Willem Elsschot, Louis Paul Boon, Hugo Claus. Dit zijn enkele voorbeelden van belangrijke Vlaamse schrijvers. Nog steeds klinkt hun literaire erfenis door in de boeken van de schrijvers van nu. Maar hoe zit het met de invloed van vrouwelijke schrijvers op de hedendaagse Vlaamse letteren?

Die vraag zal worden gesteld aan een aantal bekende auteurs tijdensde twee 'Literaire Moeders'-avonden in het Letterenhuis op dinsdagavond 21 en 28 januari 2014. Schrijvers die onder andere meedoen aan een ‘Literaire Moeder’-avond zijn Herman Brusselmans en Saskia de Coster. Voor meer informatie, bezoek de site van het Lettterenhuis.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2014/01/17/overname-wereldbibliotheek-door-nieuw-amsterdam-definitief/

Uitgeven