Overzicht van literair nieuws - week 20

Overzicht van literair nieuws - week 20Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Tijdschrift BOEK Magazine stopt

Uit betrouwbare bron heeft Tzum vernomen dat het tijdschrift BOEK Magazine gaat stoppen. In juni zal het laatste nummer verschijnen. Boek Magazine was een breed publiekstijdschrift met recensies en interviews ter promotie van het boek. Het magazine is een uitgave van Ambo|Anthos.

Jeroen Kans, hoofdredacteur van BOEK Magazine, bevestigt dat het magazine onder andere geveld is door teruglopende advertentiegelden. ‘Dat speelt in de hele tijdschriftenbranche,’ aldus Kans.

‘(…) in combinatie met dat je je kunt afvragen of een tijdschrift nog wel het juiste medium is voor het overbrengen van dergelijke informatie. De toekomst is eerder digitaal voor dit soort bladen. Helaas was er geen ruimte om BOEK Magazine om te vormen tot een digitaal platform.’

Fantasy-thriller van Bavo Dhooge meteen vertaald naar het Amerikaans

Sinds thrillerauteur Bavo Dhooge vorig jaar de Hercule Poirot-prijs won met zijn thriller Santa Monica, gaat het hem voor de wind. Zijn nieuwste boek Styx verschijnt binnenkort bij de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster. Volgens de Amerikaanse agent van de auteur, die ook Stieg Larsson naar de VS bracht, is het zeer uitzonderlijk dat het boek bijna tegelijkertijd als het origineel verschijnt op de Amerikaanse markt.

Styx speelt zich af in een apocalyptische versie van Oostende, waar een seriemoordenaar rondloopt. Als de detective slachtoffer wordt van de moordenaar, herrijst hij en gaat hij als zombiedetective verder.

Shortlist Schaduwprijs bekendgemaakt

De Schaduwprijs, vernoemd naar het detectivepersonage De Schaduw gecreëerd door Havank, is bedoeld om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000 en een kunstwerk van Daan Jippes.

Dit jaar zijn er vier nominaties voor de shortlist van de Schaduwprijs.

2013 van Monique Koesmans (Xander Uitgevers)
Villa Gladiola van Tjeerd Langstraat (Uitgeverij Logikos)
Vrij uitzicht van Anya Niewierra (B for Books)
Versleuteld van Donald Nolet (Uitgeverij Cargo)

Winnaars van voorgaande jaren zijn: Bram Dehouck, Linda Jansma en Kevin Valgaeren.

Shortlist De Gouden Strop bekendgemaakt

De Gouden Strop is de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman, in het leven geroepen door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en vernoemd naar het gelijknamige boek van Joop van de Broek.

Uit de negentig inzendingen heeft de jury van De Gouden Strop de shortlist van vijf thrillers gekozen.

Tango assassino van Patrick Conrad (De Bezige Bij Antwerpen)
Zielloos van Corine Hartman (Karakter Uitgevers)
Versleuteld van Donald Nolet (TRC/Cargo)
De tweede november van Tomas Ross (TRC/Cargo)
De kraamhulp van Esther Verhoef (Ambo/Anthos)

Versleuteld van Donald Nolet werd ook al genomineerd voor de Schaduwprijs, de prijs voor het beste debuut in het spannende genre.

De winnaar wordt bekend gemaakt tegelijkertijd met de Schaduwprijs op de Avond van het Spannende Boek op 29 mei en wint een geldprijs van 10.000 euro en een beeldje van Marianne van den Heuvel.

Vorig jaar won Michael Berg met Nacht in Parijs. Tomas Ross en Charles den Tex hebben de prijs al drie keer gewonnen.

Uitgeven