Overzicht literair nieuws – week 48

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

‘Pogingen iets van het leven te maken’ wint NS Publieksprijs

Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen heeft de NS Publieksprijs gewonnen. Dat werd afgelopen week bekendgemaakt tijdens De wereld draait door. Hendrik Groen (pseudoniem van vermoedelijk Peter de Smet) ontvangt een geldprijs van 7500 euro, een treinabonnement voor de eerste klas en een sculptuur van Jeroen Henneman. De schrijver, die naar eigen zeggen niet op publiciteit zit te wachten, was niet aanwezig bij de bekendmaking. Andere genomineerden waren: As in tas van Jelle Brandt Corstius, De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl, De verwarde cavia van Paulien Cornelisse, Gij nu van Griet Op de Beeck en Neem een geit van Claudia de Breij.

Bron: NRC

Boekwinkels brengen vergeten klassiekers onder de aandacht

Tien uitgeverijen gaan volgend jaar in samenwerking met zo’n honderd boekwinkels ‘vergeten klassiekers’ extra onder de aandacht brengen. Tien titels uit de twintigste eeuw worden door middel van een zogeheten ‘Schwob-actie’ extra gepromoot. Dit is een initiatief van het Letterenfonds en heeft als doel om de nieuwsgierigheid naar vertaalde en Nederlandse literatuur te stimuleren. Er worden onder andere 28 leesclubs opgezet in steden als Groningen, Maastricht en Haarlem. Onder andere De jaren van Virginia Woolf en McSorleys wonderbaarlijke saloon van Joseph Mitchell zijn onderdeel van de boekenselectie.

Bron: Letterenfonds

Nederland Vertaalt van start

De schrijfwedstrijd Nederland Vertaalt is van start gegaan. Voor de zevende keer organiseert Verstegen & Stigter samen met NRC de vertaalwedstrijd bestaande uit vijf vertaalopgaven. Deelnemers kunnen tot en met 24 januari 2017 hun inzending opsturen. In alle vijf de geselecteerde talen mag één inzending per persoon ingestuurd worden. Op de Grote Vertaaldag op 13 mei 2017 worden vijf genomineerde inzendingen besproken tijdens werkgroepen. Tijdens deze Vertaaldag vinden er ook meerdere lezingen plaats van onder andere Stephan Enter en Paulien Cornelisse.

Bron: Verstegen & Stigter

Carmien Michels wint EK Poetry Slam 2016

Carmien Michels heeft het Europees Kampioenschap Poetry Slam 2016, dat vorige week plaatsvond in Leuven. Tijdens dit EK nam zij het op tegen 19 andere Europese dichters. De vakjury, bestaande uit o.a. Saskia de Coster, Sara Vertongen, David Troch en Simon Raket (de vorige Belgische winnaar), kende Michels de hoogste score toe. De volgende stap voor Michels is nu het Wereldkampioenschap Poetry Slam. 'Ik hoop dat mijn overwinning andere vrouwen zal motiveren om te beginnen slammen,' zegt Carmien. Het EK Poetry Slam werd georganiseerd door Creatief Schrijven vzw en kreeg steun van 30CC, Pianofabriek, Lezarts Urbains, Urban Woorden, ZinTv, Espace Magh en EPSN.

Bron: Persbericht Creatief Schrijven vzw

Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar wint Anna Blaman Prijs 2016

De Anna Blaman Prijs 2016 is gewonnen door dichter Hans Sleutelaar. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb reikte de prijs uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuis. 'Sleutelaars teksten voelen als een ontwapenende tour door Rotterdam. Het humeur van de stad is voelbaar,' aldus de jury. Sleutelaar wint met de prijs een geldbedrag van €10.000. De Anna Blaman Prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt aan een auteur die met zijn/haar oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken.

Bron: persbericht Passionate Bulkboek

‘Weg met dat woord’-verkiezing begonnen

Welke tenenkrommende woorden wil je niet meer horen in 2017? De Weg met dat woord-verkiezing 2016 is van start gegaan. Bij deze verkiezing, georganiseerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal, kun je woorden nomineren waar je haren van overeind gaan staan. Vorig jaar won ‘me moeder’ (en ‘me pa’ en ‘me zus’). Vanaf 1 december kan er gestemd worden op het meest ergerlijke woord en op 8 december wordt dan de winnaar (of eigenlijk de verliezer) bekendgemaakt.

Bron: Wegmetdatwoord.org

Uitgeven