Overzicht literair nieuws – week 40

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Lize Spit wint Hebban Debuutprijs

Op 28 september werd de Hebban Debuutprijs uitgereikt aan de Vlaamse schrijfster Lize Spit. Haar debuut, Het smelt, wist de jury te overtuigen en concurrenten te verslaan. De Hebban Debuutprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Andere kanshebbers waren Kim van Kooten (Lieveling), Sandra Bernart (Ik zag Menno), Inge van der Krabben (Tot waar we kijken kunnen) en Eric Rozing (De psychiater en het meisje). Het smelt van Lize Spit verscheen begin 2016 bij uitgeverij Das Mag. Eerder sleepte de debutante al nominaties voor o.a. de Anton Wachterprijs en de ECI Literatuurprijs in de wacht.

Bron: Hebban


Nominaties Beste Groninger Boek 2016 bekend

De genomineerden voor de prijs van het Beste Groninger Boek 2016 zijn bekendgemaakt.
De auteurs die kans maken op de prijs zijn:
Ficie:
• Wouter Godijn – De liefdesmachine
• Tonnus Oosterhoff – Op de rok van het universum
• Vamba Sherif – De zwarte Napoleon
• Barbara Stok – Toch een geluk

Non-fictie:
• Martin Hillenga, Reinder Reinders en Auke van der Woud – De atlas van Beckering: het Groninger landschap in de 18e eeuw
• Fokke Akkerman en Adrie van der Laan – Rudolf Agricola, Brieven, levens en lof van Petraca tot Erasmus (vertaald uit neolatijn)
• Siemon Reker – Biografie van het Gronings
• Nanne Tepper – De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001.
De winnaars worden 30 oktober bekendgemaakt in het Groninger Forum.

Bron: Tzum


Kinderboekenweek 2016 begonnen

Op woensdag 5 oktober is de Kinderboekenweek weer van start gegaan. In deze week (die tot 16 oktober duurt) worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd ter promotie van het Nederlandse kinderboek. Het thema dit jaar is Opa en oma: Voor altijd jong. Dit jaar is het de 62e keer dat de Kinderboekenweek georganiseerd wordt. Vooral bij basisscholen en bibliotheken worden er veel thema-activiteiten georganiseerd.

Oude woning schrijver Simon Vestdijk te koop

Het voormalige woonhuis van Simon Vestdijk in Doorn staat te koop. Vestdijk is overleden in 1971. Zijn weduwe, Mieke Vestdijk-Van der Hoeven, heeft het huis onlangs achtergelaten. In het huis schreef Vestdijk enkele van zijn belangrijke romans. Radiomaker en documentairemaker Kenneth van Zijl wil het huis een culturele herbestemming geven door middel van een crowdfundingsactie. Het huis moet een Schrijvershuis worden en een status als literair erfgoed krijgen. ‘Vestdijk dreigt een vergeten schrijver te worden; met dit Vestdijk Schrijvershuis krijgt hij de eer die hem toekomt.’
Ondanks andere geïnteresseerden voor het huis, is de makelaar enthousiast over het plan en wordt er gekeken naar de mogelijkheden. 

Bron: NRC

Kluun en Giphart komen met boek over Nederlands voetbal

Kluun en Giphart werken samen aan een boek over het Nederlandse voetbal. Het eeuwige gezeik – Een feelgood boek in barre voetbaltijden moet in de lente van 2017 verschijnen.
Is het Nederlandse voetbal ooit goed geweest? Dat is de centrale vraag in het boek. Kluun (Ajaxfan) en Giphart (Feyenoordfan) gingen op onderzoek uit. Met humor en zelfspot houden ze de successen van het Nederlands elftal tegen het licht.

Bron: Overamstel Uitgevers


Nieuwe thriller Dan Brown verschijnt september 2017

Vier jaar nadat bestseller Inferno is verschenen, zal de nieuwe thriller van Dan Brown uitgebracht worden. In dit nieuwe boek, dat Origin heet, heeft het personage Robert Langdon weer de hoofdrol. Naast Inferno gingen ook De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie over cryptoloog Langdon.
De thrillers van Dan Brown zijn in 56 talen verschenen. In Nederland en België zijn er meer dan 5 miljoen van zijn boeken verkocht. Later deze maand, op 12 oktober, verschijnt de verfilming van Inferno.

Bron: Het Parool

Uitgeven