Overzicht literair nieuws – week 4

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

‘Judas’ van Astrid Holleeder bestverkochte boek 2016

Afgelopen week maakte het CPNB de Top 100 van de bestverkochte boeken uit 2016 bekend. Met meer dan 380 duizend verkochte exemplaren is Judas van Astrid Holleeder het bestverkochte boek van het afgelopen jaar. Judas verscheen begin november 2016, maar ontving halverwege december al de titel van Gouden Boek, wegens het verkopen van 250 duizend exemplaren. Na Judas volgen in de top drie Harry Potter en het Vervloekte Kind deel 1 en 2 van J.K. Rowling en Huidpijn van Saskia Noort.

Bron: persbericht CPNB

Boekverkoop steeg 5,3% in 2016

KVB Boekwerk-SMB-GfK maakte onlangs de jaarcijfers van 2016 bekend. Hieruit kwam naar voren dat de omzet vorig jaar 5,3% gestegen is. In 2015 steeg de omzet boekverkoop ook al, toen nog met 3,5%. In totaal werden er 40,7 miljoen boeken verkocht. Daarnaast maakte het CPNB bekend dat Nederlanders gemiddeld 6,6 boeken per persoon hebben gelezen in 2016.

Bron: persbericht CPNB

Schrijver Robert Anker (70) overleden

Na een korte ziekteperiode is schrijver, dichter en literair criticus Robert Anker afgelopen vrijdag overleden op 70-jarige leeftijd. Precies op de dag van zijn overlijden, verscheen toevallig ook zijn nieuwste boek: de historische roman In de wereld. Tijdens zijn literaire carrière werd Anker onder andere bekroond met de Jan Campert-prijs (1983), de Herman Gorter-prijs (1987), de F. Bordewijk-prijs (1992) en de Libris Literatuur Prijs.

Bron: Volkskrant

Jaarlijkse Boekenbal dit jaar in Paradiso

Het Boekenbal, de traditionele opening van de jaarlijkse Boekenweek, vindt dit jaar plaats in Paradiso in plaats van de Stadsschouw burg in Amsterdam. Dit heeft te maken met het thema dit jaar: verboden vruchten. ‘We wilden zelf een verboden vrucht plukken en door het Boekenbal in Paradiso te laten plaatsvinden, een voormalige kerk en voormalig krakersbolwerk van hippies, doen we dat. De verleiding van al het ondeugende dat daar plaatsvond konden we niet weerstaan! Het wordt een bijzonder verleidelijk bal.’ De 82ste Boekenweek duurt van 25 maart tot en met 2 april, na de opening tijdens het Boekenbal op 24 maart.

Bron: NOS

Tim Hofman brengt eerste dichtbundel theater in

Tijdens de presentatie van Gedichten van de broer van Roos vorige week maakte BNN-presentator Tim Hofman bekend dat hij de dichtbundel letterlijk het podium op gaat brengen deze zomer: ‘Poëzie is iets wat je kan lezen, dat is iets wat je kan horen maar ook iets wat je kan zien’, aldus Hofman. ‘Ik was er heilig van overtuigd dat je daar ook een soort theater van kan maken en dat gaan we doen. We gaan het toneel op.’ Hofman bracht begin 2017 zijn eerste dichtbundel uit, die inmiddels als toe is aan de vijfde druk. Nog vóór de officiële publicatiedatum was het boek al drie keer herdrukt. Vandaag werd ook bekendgemaakt dat de dichtbundel op de tweede plek is binnengekomen in de Bestseller 60.

Bron: Het Parool

Uitgeven