Overzicht literair nieuws – week 3

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Hanna Bervoets wint Kellendonkprijs voor oeuvre en BNG Literatuurprijs

Schrijfster Hanna Bervoets zal op 20 februari de Kellendonkprijs in ontvangst nemen. De driejaarlijkse prijs van vijfduizend euro is vernoemd naar de Nijmeegse schrijver Frans Kellendonk (1951-1990) en wordt uitgereikt aan een oeuvre 'getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke en existentiële problematiek'. De 31-jarige Bervoets debuteerde in 2009 met de roman Of hoe waarom, en bracht daarna nog de romans Lieve Celine (2011), Alles wat er was (2013), Efter (2014) en Ivanov (2016) uit. Laatstgenoemde won vorige week ook de BNG Bank Literatuurprijs 2016. Dit is een oeuvreprijs voor Nederlandse schrijvers onder de veertig die twee of meer literaire prozawerken hebben geschreven, maar nog niet doorgebroken zijn.

Bron: Volkskrant

William Peter Blatty, auteur van The Exorcist, overleden

Donderdag 12 januari is William Peter Blatty overleden. De Amerikaanse horrorschrijver is vooral bekend van The Exorcist, dat in 1971 verscheen. De verfilmde versie uit 1973 werd wereldwijd beroemd en geldt inmiddels als een klassieker binnen het genre. Zelf schreef hij mee aan het script voor deze film en het tweede vervolg van The Exorcist regisseerde hij zelfs. Tijdens zijn carrière won hij meerdere Golden Globes en ontving hij de Stoker Award voor zijn gehele oeuvre.

Bron: NOS

Schrijfster Annejet van der Zijl houdt 4 mei-voordracht

De jaarlijkse voordracht bij de dodenherdenking in De Nieuwe Kerk in Amsterdam zal dit jaar gedaan worden door schrijfster Annejet van der Zijl (De Amerikaanse Prinses). Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei maandag bekendgemaakt. Het thema van de vieringen en herdenkingen op 4 en 5 mei is dit jaar de kracht van persoonlijke verhalen. Arendo Joustra, schrijver van de jaartekst: ''Persoonlijke verhalen over de oorlog, elke oorlog, zijn nooit zomaar verhalen, ze staan niet op zichzelf. Het zijn verhalen die moeten worden verteld, ook zeventig jaar na dato.''

Bron: NU.nl

Omzetgroei e-books via abonnementen 948%

Het Centraal Boekhuis maakte deze week de kwartaalcijfers van e-books en luisterboeken bekend. In het vierde kwartaal van 2016 was de netto-omzetgroei vergeleken met een jaar daarvoor maar liefst 948%. Wel belangrijk om daarbij te vermelden: de eerste abonnementsdiensten voor e-books kwamen pas eind 2015 op de markt. De netto-omzet van luisterboek was relatief minder maar zeker veelbelovend: een groei van 40% ten opzichte van het vierde kwartaal in 2015. De afzet van fysieke boeken is ook licht gestegen: er werden in het laatste kwartaal van 2016 3,9% meer boeken verkocht dan in dezelfde periode in 2015.

Bron: CB

Uitgeven