Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws - week 20

Overzicht literair nieuws - week 20 Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week. 

Geert Mak wint Prins Bernhard Cultuurfondsprijs

Geert Mak wint de Oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland.
Mak wint de prijs vanwege zijn ‘grote staat van dienst als schrijver van boeken over onze historie’ aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds. Volgens het Prins Bernhardfonds heeft Geert Mak een breed publiek weten te interesseren voor geschiedenis en heeft hij dankzij zijn ongeëvenaarde verteltrant de historie voor velen tot leven gewekt.
Geert Mak is bekend van boeken als De Eeuw van mijn Vader, Hoe God verdween uit Jorwerd en De levens van Jan Six.
Bron: Nu.nl

Scholieren gefrustreerd door Van Saarloos

Het vwo-examen Nederlands van vorige week zorgde voor heel wat ophef. Simone van Saarloos ontving vanwege de moeilijke examenvragen over haar artikel – een opiniestuk uit 2013 - talloze boze berichten via haar social media kanalen.
Na het examen op woensdag waren sommige scholieren zelfs zo gefrustreerd dat ze de Wikipedia-pagina van de schrijver en filosoof probeerden aan te passen.
Van Saarloos zelf was er niet van op de hoogte dat haar tekst in het eindexamen werd gebruikt. Op Twitter richt Van Saarloos zich donderdagmiddag nog even tot de examenkandidaten: ‘Beste scholieren. Ik heb de vragen op jullie examen niet bedacht. Ik wens jullie een goed cijfer! #vwo #nederlands #examen #deauteurisdood.’
Bron: NRC


Kluun verkocht 2.5 miljoen boeken

Kluun heeft wereldwijd 2.5 miljoen boeken verkocht. Afgelopen maandag mocht hij daarom bij het programma RTL Late Night een award in ontvangst nemen.
Het idee voor de award is afkomstig van Alda Events en Joost Nijssen (uitgeverij het Podium).
Alda Events organiseert op 3 juni het festival The Flying Dutch. Kluun is nauw bij dit festival betrokken, hij treedt op verschillende locaties op als surprise act: in een limousine in de kleuren van zijn laatste roman DJ. Ook ontvangen bezoekers van The Flying Dutch een gratis e-book van DJ.
Kluun heeft nu dus wereldwijd 2.5 miljoen boeken verkocht. Zijn debuut Komt een vrouw bij de dokter was de best verkochte Nederlandse debuutroman aller tijden: meer dan 1.2 miljoen exemplaren gingen over de toonbank en daarnaast werd de roman in 31 talen vertaald. Kluuns tweede roman De weduwnaar verkocht ook een half miljoen exemplaren en werd in 17 talen uitgebracht.
Bron: Maarten Dessing Blogspot 

Jan Terlouw schrijft het boekenweekessay 2018

Schrijver, politicus en natuurkundige Jan Terlouw gaat het Boekenweekessay 2018 schrijven. Het thema van deze 83ste editie van de Boekenweek is ‘Natuur’. 
Terlouw is vereerd met de taak en hoopt dat een breed toegankelijk essay kan helpen om de rijkdom van de natuur te beschermen. 
Terlouw publiceerde ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag eind 2016 al twee titels over het klimaat: het jeugdboek Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit ’t zand. Ook hield hij een hartstochtelijk pleidooi over de klimaatproblematiek in De wereld draait door.
Bron: CPNB