Overzicht literair nieuws – week 2

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Schrijvers verdienen steeds minder

Auteur Philip Pullman bekend van De Noorderlicht Trilogie waarschuwt dat als er geen wijzigingen worden aangebracht door de uitgevers, de professionele auteur langzaam zal verdwijnen. Deze waarschuwing is een reactie op recent onderzoek waaruit bleek dat slechts 11,5% van de schrijvers uit het Verenigd Koninkrijk kan rondkomen van schrijven.

Schrijvers krijgen tegenwoordig zo weinig voor hun werk dat hun inkomen onder het minimumloon ligt. Uitgevers delen de mening van de schrijvers. Zij wijten het dalende inkomen van schrijvers aan de concurrentie van andere media en het feit dat er meer schrijvers zijn.

Bron: The Guardian

Meridiaan Uitgevers stapt over naar Atlas Contact

Meridiaan Uitgevers is overgenomen door Atlas Contact. Oprichtster Nelleke Geel maakt de overstap samen met de auteurs die met haar samenwerkten. De verkoop van Meridiaan was niet gepland, maar door de groei van andere uitgeverijen die onder Overamstel uitgevers vielen was er niet meer genoeg ruimte. Meridiaan hoopt zich verder te kunnen ontwikkelen onder Atlas Contact.

Nelleke Geel richtte Meridiaan Uitgevers op nadat ze vertrok bij Signatuur. Veel van de auteurs die daar ook werkte, namen samen met haar de overstap. Tot de auteurs behoren o.a. Hilary Mantel, Rafael Chirbes, Jonas Jonasson, Charles Lewinsky, Dorit Rabinyan en Dinaw Mengestu. Atlas Contact vindt dat de auteurs van Meridiaan een hoge kwaliteit hebben.

Bron: Tzum  

Letterkundig Museum heeft het zwaar

Het Letterkundig Museum heeft het moeilijk. Door de bezuinigingen van het vorige kabinet is de collectiefunctie in gedrang gekomen. Niet alleen is er een daling in het aankopen, maar ook het beheer is van de collectie is op een onaanvaardbaar punt gekomen.

Het museum laat weten dat ze de ontwikkeling zien als het verslonzen van literair erfgoed. Opvallend is wel dat er dit jaar een recordaantal bezoekers de zalen bezocht. Op 30 december was 7-jarige Derek uit Den Haag de 65 duizendste bezoeker.

Bron: vvl.nu  

2016 is het Jaar van het Boek

Goed nieuws voor lezers en schrijvers. 2016 is het Jaar van het Boek. Maandag 4 januari werd dat door minister Bussemaker ingeluid in Amstelveen. De festiviteiten zullen niet alleen in Nederland plaatsvinden. De climax van het jaar is in oktober in Frankfurt, tijdens de jaarlijkse Buchmesse. Eppo van Nispen tot Sevenaer, voorzitter van de organisatie van het Jaar van het Boek, ziet de Duitse boekenbeurs als de Olympische Spelen van het boek.

Bron: nos.nl  

Uitgeven

Techniek