Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws – week 18

Overzicht literair nieuws - week 18 Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Een koningsboek in 50 uur tijd

De Tilburgse drukkerij Gianotten maakte samen met een groep schrijvers en fotografen in slechts vijftig uur tijd een speciaal boek over Koningsdag 2017. De koning vierde dit jaar feest in Tilburg en ter ere van zijn vijftigste verjaardag organiseerde de drukkerij dit vijftig uur durende project. De koning mag dan ook het eerste exemplaar in ontvangst nemen, het tweede exemplaar werd uitgereikt aan wethouder Erik de Ridder.
Van het boek zijn 2000 exemplaren gedrukt. Het telt 144 pagina’s en kost 24,95. Je kunt het boek hier bestellen.
Bron: Omroep Brabant

De nominaties van de kinderjury zijn bekend

De nominaties voor de Nederlandse Kinderjury zijn bekend. Bijna 30.000 kinderen brachten hun stem uit, dat was 21% meer dan vorig jaar.
De tien boeken met de meeste stemmen, vijf in twee verschillende leeftijdscategorieën, maken kans op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2017. De Senaatsleden van de Nederlandse kinderjury lezen de vijf genomineerde boeken en reiken tevens een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat. Op 11 juni worden de winnaars bekend gemaakt, tijdens de Kinderboekenparade in Den haag. Vind hier een overzicht van de genomineerde boeken.
Bron: Kinderjury  

De Nazi-leerling: het verhaal van Dick Woudenberg

Onlangs verscheen bij uitgeverij Atlas Contact het boek De nazi-Leerling van Mischa Cohen.
Cohen vertelt in dit boek het verhaal van Dick Woudenberg (1928), zoon van NSB-topman Hendrik Jan Woudenberg. Vanaf zijn vroege jeugd werd Woudenberg geïndoctrineerd door het nazi-gedachtegoed: hij was leerling van de Reichsschule, zat bij de Nationale Jeugdstorm en vertrok tenslotte als zestienjarige soldaat naar het front als lid van het beruchte SS-regiment Totenkopf.
De nazi-leerling toont de gevolgen van een radicale opvoeding: hoe de jonge Dick zich ontwikkelde tot een overtuigde nazi die bereid was te doden en gedood te worden. Lees hier een fragment van het boek.
Bron: Vrij Nederland 

Hel en paradijs: over Duitse exilliteratuur

Vorige week verscheen Hel en Paradijs bij uitgeverij Querido. Bettina Baltschev beschrijft in dit boek de Duitse exilliteratuur en de schrijvers die in het Amsterdam van de jaren 30 onderdak vonden bij Querido Verlag en Albert de Lange. Welke boekenhandels bezochten ze? In welke cafés spraken ze af?
Afgelopen maandag was Baltschev te gast bij het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’, luister hier het fragment terug.
Bron: Querido