Overzicht literair nieuws - Week 13

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Nominaties Filter Vertaalprijs 2015 bekend

De nominaties voor de Filter Vertaalprijs 2015 zijn zojuist bekendgemaakt. Genomineerd zijn: Anneke Alderlieste met De Thibaults van Roger Martin Du Gard,Gerard Cruys met Venushaar van Michail Sjisjkin, Luk Van Haute met de bloemlezing, Josephine Rijnaarts met Rummelplatz, van Werner Bräunig, Jan Pieter van der Sterre met Analogie, de kern van ons denken van Douglas Hofstadter & Emmanuel Sander, Ira Wilhelm met Der Himmel meines Großvaters, haar vertaling in het Duits van Stefan Hertmans Oorlog en terpentijn

De jury

De jury bestond uit Mari Alföldy, winnaar van de Filter Vertaalprijs 2014, Isabel Lorda Vidal, Els Snick, Ilse Logie en Ton Naaijkens. Op zaterdag 16 mei wordt de winnaar tijdens het Internationale Literatuurfestival City2Cities bekendgemaakt.
Dit artikel in afkomstig van Tzum. http://www.tzum.info/2015/03/nieuws-nominaties-filter-vertaalprijs-2015-bekend/ 

Jaap Robben wint Dioraphte Literatour Prijs 2015

Met zijn debuutroman Birk won Jaap Robben de Publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs 2015, in Amsterdam nam hij de prijs in ontvangst. De prijs in bedoeld om boeken over jonge mensen onder de aandacht te brengen. Birk is volgens de jury een ‘knappe psychologische roman’. Het verhaal gaat over een moeder en zoon die na de dramatische verdrinking van vader hun relatie staande proberen te houden.

Andere prijzen

Naast de Publieksprijs werden er door de jury ook andere prijzen uitgereikt. De veteraan van Johan Faber won in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’. In de categorie ‘Vertaald’ won het boek Eleanor & Park van Rainbow Rowell, het werd vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting. Per titel kregen de winnaars 15.000 euro aan prijzengeld.
Bron: http://www.nrc.nl/boeken/2015/03/27/dioraphte-literatour-prijs-2015-voor-jaap-robben/

Bron

www.schrijvenonline.org/nieuws

Uitgeven