Organiseer je eigen poëzie-jam

Schrijven Online geeft tips voor het organiseren van jouw eigen jam-sessieEen jam-sessie houdt in dat je met een groep samenkomt en ter plekke samen gaat werken. Zo’n jam-sessie is bekend onder de muzikanten, maar het is net zo leuk met poëzie! Schrijven Online geeft je tips om je eigen poëzie-jam te organiseren.

Jam-sessie

Bij een jam-sessie is het de bedoeling dat je inspireert en geïnspireerd raakt door de groep. De samenwerking zorgt voor energie, wat het schrijfproces nog leuker maakt. Er wordt geluisterd naar je werk, je krijgt misschien nieuwe inzichten en je creativiteit wordt flink wakker geschud.

Tijd is bij een jam-sessie niet oneindig. Daarom is de feedback die gegeven wordt vaak kort en raak. Bovendien werk je met een nog ruw en onafgemaakt gedicht, wat ervoor zorgt dat je er nog alle kanten mee op kunt.

Je kunt ervoor kiezen om een al bestaande groep te zoeken en je daarbij aan te sluiten. Nog leuker is het om je eigen poëzie-jam te organiseren!

4 tips voor je eigen poëzie-jam

1. Sfeer

Kies een sfeer die je jouw poëzie-jam mee wilt geven. Wil je juist een gekke, bruisende en bewegende groep of liever een rustige, kalme en luisterende groep?

Wees in de uitnodiging duidelijk wat je zoekt: ervaren of juist onervaren dichters, wordt er alleen voorgedragen of ook geschreven tijdens de jam-sessie? Als jij weet wat je zoekt, is de kans dat jouw uitnodiging mensen aanspreekt groter.

2. Plaats

Erg belangrijk! De plaats waar je de poëzie-jam organiseert moet uitnodigen tot conversatie, maar ook gelegenheid bieden tot individueel werk. En wellicht is een drankje en hapje ook niet overbodig.

3. Onderdelen

Soms zal een jam-sessie zichzelf leiden en hoef je als coördinator niet veel te doen. Mocht de groep nou wat lastig van start gaan, zijn er enkele elementen die altijd terug kunnen komen in een poëzie-jam:

-          Opening: deel gedachten over poëzie of over het doel van deze jam-sessie.

-          Voordracht: enkele deelnemers kunnen hun werk voordagen.

-          Discussie: discussieer over poëzie of geef feedback op het voorgedragen werk.

-          Schrijven: deelnemers werken individueel aan een gedicht.

-          Delen: het eerder geschreven werk kan meteen met luisteraars gedeeld worden.

-          Actueel: plan een nieuwe meeting in, kondig nieuwtjes aan of evenementen enzovoorts.

4. Feedback

Bij het geven van feedback is het vaak handig om bepaalde regels op te stellen. Zo is het fijn als de feedback vanuit de ik-persoon wordt geformuleerd. Verder moet de feedback gericht zijn op het product en niet de dichter zelf. Als laatste is het altijd mogelijk om de dichter de gelegenheid te geven om de feedback te sturen door hem of haar gerichte vragen te laten stellen, zoals: ‘ik wil graag feedback op mijn rijmschema.’

Heb je geen tijd om je eigen jam-sessie te organiseren? Plaats je gedicht dan op Proeflezen

Bron: Writer's Digest

Techniek

Dossier