Ook papieren boeken worden steeds meer gelezen

Ook papieren boeken worden steeds meer gelezenHet aantal lezers dat zowel digitale als papieren boeken leest, is het afgelopen jaar met 10 procent gestegen: van 36 procent naar 46 procent. Het blijkt ook dat ruim de helft van alle Nederlanders het papieren boek blijft prefereren.

Boekenkopers zuiniger

Uit het onderzoek van Stichting Marktonderzoek Boekenvak is gevonden dat in vergelijking met twee jaar geleden consumenten 34% minder geld uitgeven aan boeken. Van die 31% leest bijna een derde minder en een kwart gaf aan dat ze bezuinigen op het eigen uitgavenpatroon.

Dit kan een reden zijn waarom er 10% meer wordt geleend bij de bibliotheek en waarom eenzelfde percentage consumenten meer boeken koopt uit tweedehands zaakjes. Daarnaast wordt er 19% meer tijd besteed aan andere media door boekenkopers.

De e-books die worden gekocht, worden ongeveer de helft van de tijd op e-readers gelezen en 43% van de tijd op tablets. Vorig jaar lagen de verhoudingen andersom.

Maar 17% van de consumenten geeft aan dat ze meer uitgeven aan boeken.

Bibliotheekmedewerkers essentieel

Voor 40% van de leners zijn adviezen van een bibliotheekmedewerker belangrijk, zo blijkt ook uit het onderzoek. Maar dat is niet het enige: sfeer en vindbaarheid zijn ook van belang. Zo vindt respectievelijk 61% de sfeer cruciaal als het gaat om boeken lenen uit een bibliotheek en 76% vindt vindbaarheid van belang. De meerderheid is over beide tevreden.

Fysieke boekhandel blijft gewild

Er is gevonden dat bijna 40% van boekenkopers het belangrijk vindt om te kunnen snuffelen in een fysieke boekwinkel. 36% van de kopers doet daar ook het liefst gerichte aankopen. In online boekhandels zoekt 62% van de kopers gericht naar boeken.

Het belangrijkste voor boekenkopers in een winkel, net zoals voor leners in een bibliotheek, is de sfeer en de vindbaarheid van de boeken. De meesten vinden ook dat boekhandels dit goed aanpakken, respectievelijk 64% en 74%.

Vrouwen en hoger opgeleiden doen graag ideeën op door de sfeer en de inrichting van de winkel, terwijl mannen het advies van de verkoper belangrijk vinden.

Bron

www.nuv.nl/nieuws/gau-nieuws/steeds-meer-lezers-lezen-papier-en-digitaal.473869.lynkx

Uitgeven