Nederlanders lezen meer thrillers van eigen bodem

Thrillers van eigen bodem worden steeds populairder in Nederland.Uit een onderzoek van de organisatie van de Maand van het Spannende Boek blijkt dat Nederlanders steeds meer thrillers van eigen bodem lezen. Voorheen werden vooral oorspronkelijk Engelstalige thrillers gelezen.

De resultaten van het onderzoek worden opgenomen in het ‘Dossier spannende boeken’ van de organisatie van de Maand van het Spannende Boek. Uit het onderzoek blijkt dat in 2006 68 procent van de thrillers in de thriller Top 60 van de Stichting CPNB uit het Engels vertaald waren. Nu is dat nog maar 32 procent. De interesse voor de meer psychologisch gestuurde Nederlandse (35 procent) en Scandinavische (30 procent) thrillers is flink gestegen.

Ook wordt geconcludeerd dat de populairste Nederlandse thrillerauteurs vrouwen zijn, of mannen die onder een vrouwennaam schrijven. Zo staat Suzanne Vermeer (pseudoniem van de vorig jaar overleden auteur Paul Goeken) met zeven titels in de lijst. De Deen Jussi Adler - Olsen is de populairste Scandinavische auteur, met vijf titels in de lijst.

Toch is de laatste tijd een daling in de verkoop van thrillers waarneembaar, zoals Boekblad afgelopen augustus meldde. Bruna-uitgever Joop Boezeman, tevens degene die Stieg Larsson voor Nederland ontdekte, wijt dit in een interview aan het feit dat een thriller ‘het type boek is dat je wel wil lezen maar niet noodzakelijkerwijs in je boekenkast wil hebben’. Boezeman koppelt de daling daarmee aan de populariteit van e-boeken. Volgens de uitgever zijn namelijk vooral e-boeken van spannende verhalen in trek.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2012/06/12/saskia-noort-weer-bestverkopende-thrillerauteur/