NaNoWriMo 2016: gefeliciteerd, het zit erop!

Haal maar een fles champagne uit de koelkast en trakteer jezelf op een heerlijk stuk taart: de NaNoWriMo zit erop! De maand is (na vandaag) voorbij. Hoe is het gegaan? Heb je de 50.000 woorden gehaald?

Stop op het goede moment met schrijven

Er komt een moment waarop je de allerlaatste woorden van de NaNoWriMo op papier zet. Misschien heb je dat afgelopen dagen al gedaan, maar als je vandaag nog gewoon meepakt: kies het juiste moment. Stop niet halverwege een zin, halverwege een scène of op een moment dat je vastloopt. Om de zware uitdaging met een positief gevoel af te sluiten, moet je stoppen op een mooi moment. Bedenk alvast de laatste zin van je boek, schrijf je hoofdstuk af of stop bij een belangrijke ontknoping. Hoe dan ook: zorg dat je tevreden je pen neerlegt of je laptop dichtklapt.

Stop niet helemaal met schrijven

Misschien heb je het wel even he-le-maal gehad met schrijven na deze maand en wil je niets liever dan heel december televisiekijken of afspreken met vrienden. Begrijpelijk, na al die weken zwoegen op je tekst! Maar pas op dat je niet in een schrijfgat valt, daar kom je soms namelijk moeilijk uit. Blijf schrijven, het liefst aan je NaNoWriMo-project. Al is het maar een uurtje per week, zorg dat je aan de gang blijft. Je schrijfwerk verdient het om afgemaakt te worden, ook als je de 50.000 woorden wel gehaald hebt.

Oriënteer je op de toekomst

Zo, en nu? Hoe ga je verder met je verhaal? Je boek hoeft niet binnen twee maanden in de winkel te liggen, maar nu is het juiste moment om te gaan denken hoe je verder wilt. Ga je het naar een uitgeverij sturen? Verdiep je dan alvast in de mogelijkheden. Bij wie zou je verhaal passen? Wat moet er nog gebeuren voordat het manuscript opgestuurd kan worden? Je kunt bijvoorbeeld een fragment plaatsen op Proeflezen om te kijken hoe andere schrijvers op je tekst reageren.

Rust komende tijd lekker uit en bouw een feestje. Doe je volgend jaar weer mee aan de NaNoWriMo?