Mobiele leesrevolutie in ontwikkelingslanden

Mobiele leesrevolutie in ontwikkelingslandenEen studie van Unesco signaleert een enorme groei bij ouders en kinderen die boeken lezen op mobiele telefoons in Afrika en het Indische subcontinent.

Bijna vijfduizend mensen in zeven landen - Ethiopië, Ghana, India, Kenia, Nigeria, Pakistan en Zimbabwe - namen deel aan het onderzoek. Het is tot op heden de grootste studie van zijn soort. Er is gevonden dat 62 procent van de deelnemers meer lezen nu ze op hun mobiele telefoons boeken kunnen hebben. Een derde zei dat ze kinderen voorlezen via de mobiele telefoon en 90 procent gaf aan dat ze volgende jaar meer tijd gaan besteden aan lezen via de mobiele telefoon.

Strijd tegen ongeletterdheid

De studie toont aan dat mobiel lezen een veelbelovende en onderbenutte manier is om tekst te verspreiden. 'Het is niet overdreven om te stellen dat als elke persoon op de planeet begrijpt dat zijn of haar mobiele telefoon ook een bibliotheek vol met boeken kan zijn, dat de toegang tot tekst niet meer zo'n lastige hindernis is voor geletterdheid,' aldus het rapport.

Auteur van het rapport, Mark West, zei dat de belangrijkste conclusie uit de studie was dat: 'mobiele apparaten mensen kunnen helpen hun vaardigheden in geletterdheid te ontwikkelen, ondersteunen en verbeteren. Dit is belangrijk omdat geletterdheid deuren opent naar levensveranderende mogelijkheden en voordelen.'

Goed alternatief voor fysieke boeken

Redenen om op een mobiele telefoon te lezen waren: gemak, betaalbaarheid en het gebrek aan toegang tot fysieke boeken. In Zimbabwe vond Unesco bijvoorbeeld dat de kosten van een boek lezen op je mobiele telefoon tussen de vijf en zes cent ligt, terwijl een paperback bestseller rond de twaalf dollar kost. In Nigeria kost een digitaal boek zelfs maar één of twee cent.

'Een mobiel apparaten zijn de meest alom vertegenwoordigde technische informatie- en communicatie middelen in de geschiedenis,' aldus Unesco. 'Ze zijn er in overvloed op plaatsen waar boeken schaars zijn.' Volgens data van de Verenigde Naties hebben meer dan zes miljard mensen van de zeven op aarde toegang tot een mobiele telefoon.

Bron

http://unesdoc.unesco.org/images/0022/002274/227436e.pdf

Uitgeven