Michael Dobbs (House of Cards): 'Karaktergedreven verhalen worden steeds belangrijker'

Michael Dobbs (House of Cards): 'Karaktergedreven verhalen worden steeds belangrMichael Dobbs, schrijver van het boek House of Cards en executive producer van de gelijknamige Netflix-serie was onlangs in Nederland voor een een masterclass storytelling. Wat zijn de belangrijkste schrijfadviezen van Dobbs, auteur van meer dan twintig boeken en toneelstukken? Schrijven Magazine zet ze op een rijtje.

Door Jan Bletz

1. Begin!

Dobbs begon met schrijven in 1989, toen hij op een dood spoor zat. Twee jaar eerder was hij ontslagen als stafchef door premier Margaret Thatcher, na jarenlange trouwe dienst. Zijn nieuwe werk als vicevoorzitter van communicatie- en reclamebureau Saatchi & Saatchi stond hem eigenlijk tegen. De bestseller van de gerenommeerde schrijver die hij aan het lezen was vond hij maar niets. Hij had ruzie met zijn vrouw: "Als je het zo slecht vindt, schrijf dan zelf een beter boek", had ze hem toegevoegd. Daar zat hij dan, aan de rand van het zwembad van een vakantiehuis op het Maltese eiland Gozo, en hij schonk zichzelf nog maar eens een glas wijn in. En nog een. En nog een. De fles was bijna leeg, toen hij twee initialen op papier had staan: F.U., oftewel 'Fuck You'.

Alle 14 schrijftips lezen? Nog even geduld, je vindt ze in het juninummer van Schrijven Magazine!

Tijdelijke aanbieding: wie nu een abonnee werft voor Schrijven Magazine of zelf abonnee wordt, krijgt het Retorisch Woordenboek (t.w.v. € 22,50) cadeau!

Werf een abonnee      Word abonnee

Meer over dit nummer  

Nog geen abonnee? Neem vóór dinsdag 26 mei, 16.00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis! 

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek