Afbeelding

Lees hier de korte wekelijkse schrijfopdracht.

Maak je eigen boek - de basis #7

Schrijven Online verzamelt de beste tips en weetjes over het uitgeven van je eigen boek. In eigen beheer, via printing on demand of self publishing platforms. Dit keer de vraag: hoe verzin ik een goede titel voor mijn boek?

Hoe verzin je een goede titel voor je boek?Elke schrijver doet het zichzelf wel eens aan: urenlang naar een leeg scherm staren, wachtend op die geweldige titel die de lezers meteen in het verhaal trekt. Het tegenovergestelde bestaat ook; schrijvers die een titel verzinnen die nietszeggend is, of die alleen logisch zijn als de lezer het verhaal al kent. In beide gevallen wordt het proces van een titel verzinnen niet goed aangepakt.

Dus hoe verzin je een goede titel? Daar verschillen de meningen sterk over. Belangrijk is dat je weet wat het doel van een titel is: de lezer een idee geven van de plot van het verhaal en tegelijkertijd nieuwsgierigheid opwekken. Het laatste doe je meestal door een tegenstelling of conflict duidelijk te maken. Zo maakt Komt een vrouw bij de dokter meteen duidelijk dat er iets mis is, maar onthult het geen belangrijke plotinformatie.

De titel moet dus de lading van het boek dekken. Als de titel iets suggereert dat niet in het verhaal aanwezig is, zal de lezer zich bedrogen voelen. Maak je in de titel informatie bekend die belangrijk is voor een plotwending, dan wordt je verhaal voorspelbaar. Ook is het verstandig om je gekozen titel te googelen. Misschien dat het bij veel mensen een onbedoelde associatie oproept. Dat kan een lezer zomaar uit het verhaal halen.

Hoe verzin je een goede titel voor je boek?Overigens doet de lengte van een titel er niet toe, al is het tegenwoordig lastig om weg te komen met een te lange titel. Titels van één of twee woorden doen het tegenwoordig goed vanwege dat in your face gehalte. Bij non-fictie boeken heb je meer vrijheid qua lengte, omdat je bij dat genre vaak een subtitel kunt gebruiken die uitlegt waar het verhaal over gaat. Ook kun je voor kinderboeken het beste voor een iets langere titel gaan, omdat één woord vaak onduidelijk is voor kinderen.

Verder is het verstandig om pas een titel te verzinnen zodra je al een redelijk eind bent met schrijven, of zelfs als je verhaal af is. Pas dan weet je honderd procent zeker wat de essentie van de plot is en kun je veel makkelijker op een passende titel komen. Hetzelfde geldt voor hoofdstuktitels, als je daar voor kiest. Het voelt aanvankelijk onwennig om niks te betitelen, maar daar bestaan werktitels voor.

Kom je echt niet op een titel, dan kun je brainstormen met vrienden. Of ga eens een middagje naar de bibliotheek en bestudeer de titels van de boeken in jouw genre. Wat doen ze met je? Vertellen ze iets over het boek? Krijg je de neiging om het boek open te slaan? Houd voor ogen waar jouw boek over gaat en communiceer dat op pakkende wijze in de titel.

Geen tip meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Schrijven Online op Facebook en Twitter.