Literaire tijdschriften versus schrijfwedstrijden

Schrijfwedstrijden bieden tegenwoordig ook een podiumfunctie voor schrijvers.Traditioneel waren literaire tijdschriften de plaats waar een beginnende schrijver zijn werk kon publiceren, tegenwoordig heeft het literair blad concurrentie gekregen van schrijfwedstrijden.

Gezien het feit dat literaire tijdschriften in beheer zijn bij grote en prestigieuze uitgeverijen, kan dit in het voordeel van een debuterende schrijver werken. Voor een minder bekende schrijver of dichter is het namelijk een klus om zijn werk gepubliceerd te krijgen zonder een ‘voorzetje’ van een dergelijk blad. De literaire bladen zijn daarom onmisbaar en spelen ongetwijfeld een grote rol bij de debutanten die een carrière in de boekenwereld ambiëren. Volgens hoofdredacteur van Hollands Maandblad Bastiaan Bommeljé heeft onderhand driekwart van de Nederlandse schrijvers via een literair tijdschrift een boek of dichtbundel uitgegeven.

Via een literair tijdschrift gepubliceerd worden is één mogelijkheid, maar er is tegenwoordig ook een andere manier om een roman of dichtbundel uit te geven, namelijk door middel van schrijfwedstrijden. Eén van de grootste landelijke schrijfwedstrijden is vrijwel bekend onder beginnende schrijvers: WriteNow! Deze schrijfwedstrijd is gericht op jongeren tot 24 jaar en heeft zich inmiddels uitgebreid naar Suriname en Vlaanderen. Onder de WriteNow! winnaars is momenteel een aantal actief in de schrijverswereld en hebben reeds enkele publicaties op hun naam staan. Maartje Wortel, de winnares van het jaar 2007 is hier een voorbeeld van, maar ook Raoul de Jong uit Rotterdam die vierde is geworden in 2002 doet het goed op het moment als columnist bij NRC.nl.

Met de opkomst van schrijfwedstrijden hebben beginnende schrijvers meer mogelijkheden om hun werk te publiceren en een groter publiek te bereiken naast de traditionele literaire bladen.

Bron

www.trouw.nl/tr/nl/4468/Schrijf/article/detail/3374459/2013/01/09/Literaire-tijdschriften-in-mineur-belang-van-schrijfwedstrijden-neemt-toe.dhtml