Afbeelding

Arkadia

Arkadia van Sipko Melissen

Literair nieuws: Ronald Giphart leest voor en Sipko Melissen wint met Arkadia BruutTAAL-prijs

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Schrijver Ronald Giphart klinkt op de radio tijdens de Nationale Voorleeslunch

Op vrijdag 6 oktober vindt de Nationale Voorleeslunch plaats. Dit keer met een verhaal van Ronald Giphart. Speciaal voor deze gelegenheid schrijft hij een verhaal dat hij tijdens de lunch zal voordragen. Het verhaal is 6 oktober om 12:15 uur te beluisteren op de radio bij Omroep MAX op NPO 1. Op die manier kunnen aan huis gebonden ouderen meegenieten.

Ook andere bekende en minder bekende Nederlanders lezen diezelfde dag Ronalds verhaal voor aan ouderen in zorginstellingen, bibliotheken en buurthuizen door heel Nederland. De Leescoalitie wil er op die manier voor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen op Nationale Ouderendag kunnen genieten van een verhaal.

Elk jaar vindt de Nationale Voorleeslunch plaats en dit jaar wordt deze voor de elfde keer gehouden. Giphart is dan ook de elfde schrijver op rij die het Nationale Voorleeslunchverhaal schrijft. Zijn voorgangers zijn Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah (2022), Mensje van Keulen (2021), Kees van Kooten (2020), Maarten Spanjer (2019), Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015).

Bron: Nationale Voorleeslunch

Shortlist Taalboekenprijs 2023

De shortlist voor de Taalboekenprijs 2023 is door taalvereniging Onze Taal bekendgemaakt. De jury, bestaande uit medewerkers van Onze Taal, Van Dale, Trouw en Algemeen-Nederlands Verbond (ANV), hebben vijf boeken genomineerd:

  • Jurriën Rood – Dwaaltaal. Aangenomen onwaarheden van onze tijd
  • Mounir Samuel – Je mag ook niets meer zeggen. Een nieuwe taal voor een nieuwe tijd
  • Ewoud Sanders – Het n-woord. De geschiedenis van een beladen begrip
  • Ted van Lieshout – Rozen voor de zwijnen. De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel
  • Robbert Wigt – Supergaaf. De overtuigende taal van Mark Rutte

De Taalboekenprijs is een onderscheiding voor het beste publieksboek over (de Nederlandse) taal, schrijft Martijn van Bruggen op Tzum. Begin oktober wordt het winnende boek bekendgemaakt, in de Week van het Nederlands, en wordt het geldbedrag van drieduizend euro uitgereikt.

Bron: Tzum

BruutTAAL Regenboogboek 2023 gaat naar Arkadia van Sipko Melissen

Afbeelding

Arkadia

Afgelopen vrijdagavond werd bekendgemaakt dat het boek Arkadia van Sipko Melissen is verkozen tot het BruutTAAL Regenboogboek van 2023. Aan de prijs is een bedrag van duizend euro verbonden, plus een maandlange promotie op Tzum. Zijn boek raakte de jury.

Arkadia heeft als ondertitel ‘een drieluik’ en vertelt het verhaal van Ko Melissen in drie leeftijdsfases. Melissen volgt het spoor terug van de Amsterdamse student tot het knulletje in Zeeland. Het boek begint met de volwassen hoofdpersoon die zijn goede vriend Bor aan zijn ouders voorstelt. Daarna wordt er teruggespoeld naar een dertienjarige Ko die verliefd wordt op Koen, en tot slot naar zijn negenjarige ik die bijna verdrinkt. Toch is het verhaal allesbehalve zwaarmoedig. Idyllische beschrijvingen en kneuterige scenes sieren het boek.

Bron: Literair Nederland

Uitgeven