Afbeelding

Persoon houdt een krant vast

Photo by Ono Kosuki

Literair nieuws: Openbare scholen VS verbieden boeken en financieringstekort bibliotheken Noord-Ierland

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week


Steeds meer boeken verboden op openbare scholen in de VS

Het aantal keren dat boeken op openbare scholen in de Verenigde Staten zijn verboden, is in een jaar tijd met een derde gestegen. Een nieuw onderzoek van Pen America meldt dat er 3.362 gevallen van ‘book bans’ hebben plaatsgevonden tussen juli 2022 en juni 2023, waarvan meer dan 40% in Florida.

De auteurs van de verboden boeken zijn volgens het Pen America meestal vrouwen, mensen van kleur, of mensen uit de lhbti+ gemeenschap. 30% van de verboden boeken bevatte personages van kleur en een thema rondom racisme, dertig procent bevatte thema’s rondom de lhbti+ gemeenschap en zes procent van de boeken bevatte een transpersonage. 
Het onderzoek rapporteerde daarnaast dat steeds meer scholieren proberen het verbieden van boeken tegen te gaan. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van het organiseren van demonstraties en het oprichten van organisaties die zich inzetten voor het verdedigen van de toegang tot literatuur op scholen.

Bron: The Guardian

Bibliotheken in Noord-Ierland kunnen geen boeken meer betalen

Door een financieringstekort komt de bibliotheekdienst van Noord-Ierland flink in de problemen. De bibliotheken moeten korter open, er kunnen geen aanvragen meer worden ingediend voor nieuwe boeken en er kunnen geen nieuwe boeken worden gekocht.

Volgens de dienst brengt de financieringssituatie “aanzienlijke uitdagingen met zich mee”. Het besluit van het bestuur om de openingstijden te beperken wordt daarnaast niet licht opgevat.

Volgens CEO Jim O’Hagan reiken de negatieve effecten tot ver buiten de bibliotheken, en kan het op lange termijn ook schade veroorzaken in onder andere het Noord-Ierse onderwijs, gezondheidszorg, sociale inclusie en maatschappelijk welzijn.

Bron: The Guardian

Maker ChatGPT aangeklaagd door Amerikaanse schrijvers

Bekende schrijvers, waaronder George R. R. Martin (bekend van A Song of Ice and Fire), hebben OpenAi aangeklaagd. OpenAi is de maker van het computerprogramma ChatGPT, dat gebruikt kan worden om teksten te genereren met behulp van kunstmatige intelligentie. Het programma verzamelt informatie van het internet en kan op basis daarvan teksten schrijven. In totaal hebben zeventien schrijvers OpenAi aangeklaagd.

Om ChatGPT slimmer te maken, gebruikt OpenAi boeken van schrijvers. De schrijvers vinden dat ze daarvoor betaald moeten worden, en dat het programma hun werk in gevaar brengt door hun teksten te stelen.

Al eerder spanden schrijvers Mona Awad en Paul Tremblay een rechtszaak aan tegen OpenAi, zij beschuldigden het bedrijf ervan de auteursrechtwetgeving te hebben geschonden door ChatGPT onrechtmatig te trainen op boeken van auteurs.

Bron: NOS

NK Poetry Slam 2023 gewonnen door Nicole Kaandorp

De finale van het NK Poetry Slam 2023 is gewonnen door Nicole Kaandorp. Na de finale tegen Eelco Couvreur kreeg ze het luidste applaus, waardoor ze zich nu de nieuwe nationale ‘slampion’ mag noemen. 

Aan de finale in TivoliVredenburg deden acht ‘poetry slammers’ mee, die hun plaats in de finale hadden bemachtigd in de halve finale op 13 september. Voorafgaand aan de grote wedstrijden vonden er voorrondes plaats door het hele land. De deelnemers moeten niet alleen de jury, maar ook het publiek overtuigen. De winnaar wordt namelijk bepaald door middel van het enthousiasme van het publiek. Nicole Kaandorp heeft de Gouden Vink wisseltrofee gewonnen, samen met een cheque van duizend euro.

De finale van het NK Poetry Slam maakt deel uit van het International Literature Festival Utrecht, het grootste literatuurfestival van Nederland. Het festival wordt elk jaar feestelijk afgesloten met de Nacht van de Poëzie.

Bron: ILFU

Uitgeven