Literair nieuws: Literaire uitgeverijen in zwaar weer en prins Harry en Meghan verfilmen boek 'Meet Me at the Lake'

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Boek Meet Me at the Lake wordt door Harry en Meghan verfilmd

De auteur van Meet Me at the Lake, Carley Fortune, heeft bevestigd dat prins Harry en zijn vrouw Meghan haar boek gaan verfilmen. Met Archewell Productions hebben zij de filmrechten gekocht en samen met Netflix werken zij aan de boekverfilming.

Fortune zegt tegen Fox News enthousiast te zijn over het project en het werken met Netflix en Archewell om Meet Me at the Lake op het witte doek te brengen. “Ik kan me geen beter partnerschap voorstellen,” laat ze weten.

Haar boek werd in mei uitgebracht en gaat over een vrouw die de liefde vindt na het tragische verlies van haar moeder bij een auto-ongeluk. Daarin is een link te zien met het leven van Harry, die zijn moeder prinses Diana ook verloor na een auto-ongeluk.

In 2020 sloten Harry en Meghan een deal met Netflix, omdat zij documentaires, films en series wilden maken. Met name voor kinderen. Tot nu toe zijn er twee documentaires verschenen, waaronder een reeks over hun eigen leven. Met de verfilming van Meet Me at the Lake wordt de eerste filmproductie van Harry en Meghan geboren.

Bron: AD

Literaire uitgeverijen in zwaar weer: Uitgeefdirecteur Atlas Contact ontslagen

Bij uitgeverij Atlas Contact is uitgeefdirecteur Caroline Reeders ontslagen. Na twee jaar uitgeefdirecteur te zijn geweest, moet zij nu per 15 augustus vertrekken. Het is al langer bekend dat literaire uitgeverijen het zwaar hebben. Zo hief De Bezige Bij al eerder de functie van ‘uitgever’ op en werden er bij De Bezige Bij en Atlas Contact eerder dit jaar al mensen ontslagen.

De uitgeverij is momenteel niet ‘toekomstbestendig’ en die reden wordt meegedeeld in een brief van VBK Uitgeversgroep aan auteurs en medewerkers van Atlas Contact voor het vertrek van Reeders. Zelf schrijft Reeders in een afscheidsbrief aan de auteurs: “De directie van VBK Uitgeversgroep heeft een andere visie op het toekomstbestendig maken van de uitgeverij dan ik en dat betekent dat onze wegen scheiden.”

De boekenmarkt interesseert zich steeds minder in literatuur en boekhandels moeten het hebben van Engelstalige boeken en andere verkoopmaterialen, zoals leesbrillen, kaarten en kalenders.

Atlas Contact en De Bezige Bij staan erom bekend toonaangevende literaire uitgeverijen te zijn, maar bij beide bedrijven dalen de verkoopcijfers al enige tijd, zo schrijft NRC. Bij De Bezige Bij daalde de omzet met zo’n 12 procent naar ruim 14 miljoen euro. Een vergelijkbare daling heeft Atlas Contact, naar 11 miljoen euro.

Bron: NRC

The Washington Post raadt The Last Gay Man on Earth aan, de graphic novel van Ype Driessen

In The Washington Post staat een artikel dat de vijf beste en meest gedurfde stripboeken voor de zomer aanprijst, waaronder Driessens The Last Gay Man on Earth.

De strip bestaat uit foto’s in plaats van illustraties en ook speelt Driessen er zelf de hoofdrol, met veel van zijn kennissen in bijrollen. ‘Enkele van de meest charmante delen van het boek documenteren zijn pogingen om strips te maken, maar hij is net zo grappig als hij andere afbeeldingen maakt, zoals in een vignet waarin hij ziet dat hij probeert de perfecte Grindr-selfie te maken, alleen om te worden onderbroken door een telefoontje van zijn moeder’, schrijft Jacob Brogan in The Washington Post. Het boek, dat de vertaling is van Het nadeel van de twijfel, is volgens The Washington Post ‘het meest ongewone boek van de zomer. 

Bron: Tzum