Lisa Weeda en Joost Oomen presenteren nieuwe chapbooks tijdens Wintertuin Festival

Tijdens het Wintertuin Festival volgende week presenteren Lisa Weeda en Joost Oomen hun nieuwe chapbooks. Op vrijdag 25 november zijn beiden aanwezig tijdens het evenement van literair productiehuis Wintertuin om een unieke performance rond hun werk te geven.

Wintertuinfestival

Het Wintertuinfestival (23 t/m 26 november) is een literair festival dat jaarlijks georganiseerd wordt door productiehuis Wintertuin. Dit jaar is het thema echtheid binnen en buiten de literatuur. Wat is het belang van literaire fictie? Waarom schrijven we en vertellen we elkaar verhalen die niet waargebeurd zijn? Ook wordt er aandacht besteed aan non-fictie, een genre dat de laatste jaren flink aan het groeien is. Naast de presentaties van de chapbooks staat o.a. een lezing van Arjen Lubach op het programma en worden er diverse schrijvers en dichters aan de tand gevoeld over het thema.

Ontwikkeltraject Wintertuin

Lisa Weeda en Joost Oomen volgen het ontwikkeltraject van Wintertuin, dat schrijvers klaarstoomt voor het vak via begeleiding op het gebied van redactie, performance, workshops en publiceren. Onderdeel van dit ontwikkeltraject is het uitbrengen van een chapbook.

Performer en dichter Joost Oomen brengt tijdens het festival zijn novelle De zon als hij valt uit, dat gaat over de reis die een jongen, en een meisje afleggen met een oog en een pols. Zijn opmerkelijke verhaal is gebaseerd op het glazen oog dat overbleef na een drone-aanval op terrorist Mokhtar Belmokhtar en de pols van een vrachtwagenchauffeur die werd teruggevonden na een explosie op een camping in Spanje. 

De net afgestudeerde Lisa Weeda presenteert haar non-fictieverhaal De benen van Petrovski, een verhaal dat ze schreef naar aanleiding van haar reis naar Oekraïne, waar haar oma vandaan komt.
  

Wat is een chapbook?

Een chapbook is een pre-debuut, vergelijkbaar met een EP voor een muzikant. Chapbooks bestaan al sinds de 16e eeuw, en zijn meestal kleine boekpublicaties. Vroeger waren chapbooks kleine, goedkope boekjes die door kooplieden verkocht werden. Een chapbook kun je zien als een soort visitekaartje, de eerste stap op de loopplank naar een debuut, waarin auteurs laten zien wat ze kunnen.

Voor meer informatie over de presentatie van de chapbooks en voor het bestellen van tickets, klik je hier. Op de website van het Wintertuinfestival vind je ook het volledige programma van het literaire festival.