Hoe wek je je voorouders tot leven?

Een grootmoeder die er een dubbelleven op na hield, een verzwegen kind dat ineens opduikt, een oudoom die een schurk bleek: in elke familie schuilt wel een geheim. Olga Majeau, zelf auteur van een familiegeschiedenis, geeft in het lentenummer van Schrijven Magazine  tips en oefeningen voor een verhaal dat niet alleen voor je eigen familie, maar ook voor anderen interessant is om te lezen. Wij publiceren voor.

Familiegeschiedenissen werden vroeger alleen geschreven over en door voorname families. Die vonden hun eigen levens vaak zeer interessant, hoewel ze zich meestal met weinig anders bezighielden dan het noteren van hun wel en wee in dagboeken, het schrijven van brieven, en het zich laten portretteren door een schilder of fotograaf. De wetenswaardigheden over gewonere mensen met minstens even interessante verhalen gingen veelal verloren, en als ze al van generatie op generatie werden doorverteld, verdween er mettertijd toch veel aan detail en dus aan verhaal.

Een familiegeschiedenis die leest als een roman

De laatste jaren worden familiegeschiedenissen over mensen van allerlei rangen en standen goed verkocht. Vaak komt dat doordat zo’n hedendaags non-fictieboek leest als een roman. Het is dan alsof je naar een film of documentaire kijkt, met scènes en spanningsbogen en al. Bekende voorbeelden zijn Sonny Boy van Annejet van der Zijl, Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer, Het pauperparadijs van Suzanna Jansen en De stamhouder van Alexander Münninghoff.

Een persoonlijk verhaal met universele zeggingskracht

Als het de schrijver lukt om een persoonlijk verhaal te vervlechten met een grotere, achterliggende geschiedenis, zoals een politiek of historisch belangrijk tijdsgewricht – een oorlog bijvoorbeeld – krijgt het universele vertellingskracht en wordt het interessant voor een breed publiek. Maar hoe doe je dat?

Meer lezen? Nog even geduld, het lentenummer van Schrijven Magazine verschijnt begin april.

Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 24 maart 16:00 u. een abonnement, dan krijg je het lentenummer thuis! 

Ook leuk als cadeau!

Word abonnee   Geef een abonnement cadeau

Techniek