Start » Nieuws » Herkomst van 'ergens lak aan hebben'

Herkomst van 'ergens lak aan hebben'

28 Augustus 2017

Herkomst van 'ergens lak aan hebben'Wanneer iets je weinig kan schelen, zijn er in het Nederlands veel verschillende manieren om dit uit te drukken. Een bekende uitdrukking met deze betekenis is dat je 'ergens lak aan hebt'. Het woordt 'lak' wordt al in de bijbel figuurlijk gebruikt voor een negatieve eigenschap, maar 'ergens lak aan hebben' wordt pas sinds de 20e eeuw gezegd.

Negatieve betekenis

Hoogstwaarschijnlijk is de betekenis van het woord 'lak' in de uitspraak 'ergens lak aan hebben' hetzelfde als die van het woord 'lak' bij bijvoorbeeld 'autolak' en 'nagellak'. Het woord wordt al eeuwen figuurlijk op een negatieve manier gebruikt. Zo wijst spreekwoorddeskundige Carolus Tuinman erop dat in het Bijbelboek Prediker al de volgende uitspraak voorkomt: 'Daar is niemand zonder lak. Elk mensch heeft zijn gebrek.' Van deze negatieve betekenis van het woord komt bijvoorbeeld ook het Nederlandse woord 'verlakkerij' vandaan.

Opsmuk

De zegswijze 'ergens lak aan hebben' is nog relatief nieuw; ze wordt pas teruggevonden in de 20e eeuw. Hoogstwaarschijnlijk komt ze voort uit een oudere uitdrukking die tegenwoordig niet meer gebruikt wordt in het Nederlands. Spreekwoorddeskundige F. A. Stoett heeft het in zijn spreekwoordenboek namelijk over de uitdrukking 'het is maar lak'.

Hij legt uit dat dit betekende dat iets maar gekheid of bedrog is en verder weinig voorstelt. De relatie tussen het figuurlijke 'lak' en het letterlijke 'lak' is waarschijnlijk dan ook dat een laag lak op een voorwerp niets anders is dan opsmuk of een laagje ter afdekking van iets lelijks. De 'lak' die wordt gebruikt zegt niets over de inhoud van iets. Door deze negatieve betekenis van het woord is langzaam de uitdrukking 'ergens lak aan hebben' in de huidige betekenis ontstaan.

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder verschenen is op IsGeschiedenis.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Herkomst van ‘iemand iets op de mouw spelden’
- Herkomst van ‘de mussen vallen dood van het dak’
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Iedere week de leukste schrijfwedstrijden? Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsb

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt
succesvol met eigen beheer

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 16.00 u. abonnee!...

Speciale aanbieding

Profiteer van heel veel extra's!

Vanaf € 12,50 per jaar