Forum - hoe ontstaat een goed personage?

Wat gebeurt er op het forum van Schrijven OnlineOp het forum van Schrijven Online worden vragen gesteld, wordt hulp geboden en er wordt gediscussieerd. Soms wordt een oud onderwerp nieuw leven ingeblazen. Zo ook bij Hi, my name is Mary Sue; hoe voorkom je dat al je personages in Mary Sues veranderen?

Oorsprong

Het Mary Sue personage is ontstaan uit de Star Trek fanfiction, A Trekkie’s Tale. Dit personage is oorspronkelijk vrouwelijk en wordt gezien als een manier voor de auteur om uit te drukken hoe zij graag zou willen zijn. Het personage is vaak onrealistisch perfect op verschillende gebieden en de enige minpuntjes die ze heeft zijn alleen maar aandoenlijk. Op het forum werd opgemerkt dat de term Mary Sue niet één definitie heeft en dat er ook mannelijke variaties zijn, zoals Marty Stu. TvTropes geeft hier verdere uitleg over.

Tips

Het is wellicht overbodig om te benoemen, maar een té perfecte figuur is niet erg aantrekkelijk en kan zelfs saai worden. Hoe creëer je een goed personage?

  • Leer zelf je personages kennen. Niet alleen hun goede kanten, maar ook angsten en fouten. Maak kennis met ze en laat ze tot leven komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze bij jou thuis uit te nodigen of de confrontatie met ze aan te gaan. Meer manieren om je personages te leren kennen lees je hier op Schrijven Online
  • Laat je personage een ontwikkeling doormaken. Ieder belangrijk personage maakt idealiter een ontwikkeling door waarin iets overwonnen wordt (vaak het conflict in het verhaal). Dit maakt je personage interessant. Deze tips voor de karakterontwikkeling van je personage helpen hierbij. 
  • Zet je personage waarheidsgetrouw en overtuigend neer. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je personages een doel te geven.  Met deze 7 tips zorg je ervoor dat je een realistisch personage neerzet.
  • Ook op het forum worden goede tips aangedragen, zoals het gebruik van de kwadranten van Ofman. Het gebruik van deze kwadranten geeft jou als schrijver de mogelijkheid om te ontdekken waar de zwaktes van je personage liggen. Dit gebeurt op basis van de goede karaktertrekjes die je personage al bezit. De kwadranten kunnen dienen als een steuntje in de rug bij het leren kennen van het karakter wat je aan het schetsen bent. Bovendien kun je deze zwaktes tegenover alle positieve karaktertrekken van jouw Mary Sue zetten en haar zo realistischer maken. 

Controle

Je hebt je personage gecreëerd, maar je weet nog steeds niet zeker of ze wel of geen Mary Sue is. Dit kun je bij Springhole controleren. Als je de test nauwkeurig doorloopt weet je snel of jij een Mary Sue in handen hebt of toch een Lisbeth Salander (Millennium Trilogie).

Bron: Schrijven Online Forum

 

Techniek