Dromen over publiciteit en promotie

In het laatste Schrijven Magazine las ik het verhaal van een auteur die haar frustratie van zich afschreef over de promotiecampagne voor haar laatste boek. Ze was diep teleurgesteld in haar uitgever omdat die slechts free publicity en een deel-en-winactie onder haar Facebookvolgers als promotie voorstelde. Dat stond in haar beleving gelijk aan geen publiciteit voor haar boek.

De plannen staken inderdaad nogal magertjes af bij wat ze vooraf in gedachten had. Ze zag zich al op posters in bushokjes hangen en dacht een optreden in een tv-programma te hebben, kortom, ze had het idee dat er groots en meeslepend zou worden uitgepakt. Want dat had ze opgemaakt uit eerdere gesprekken met de uitgever.

Wat een domper als je verwachtingen niet blijken te kloppen met de realiteit! Tegelijkertijd maakt haar ervaring pijnlijk duidelijk dat je als uitgever finaal de mist in gaat als je de verkeerde verwachtingen wekt bij je auteur. Je kunt daarin niet helder genoeg zijn. Want te vaak blijken plannen over de promotie en publiciteit niet of maar half uitgesproken te worden en waant de auteur zich al gast bij een tv-programma terwijl de uitgever al tevreden is met een boekbespreking in de Margriet en een paar voorleessessies bij boekhandels. ‘Publiciteit’ roept namelijk gemakkelijk het beeld op van hordes journalisten die een interview willen, van tv-optredens, van professionele fotosessies en buitenlandse reizen, compleet met personal assistants. Ja, in de filmwereld gaat het er (soms, ook niet altijd) zo aan toe, en bij Hele Bekende Auteurs.

Wake-up call

Tijd om wakker te worden! Een boek is (nog) geen film en uitgevers zouden willen dat het er met de publiciteit en promotie van een auteur net zo glamoureus aan toe ging als in de filmwereld. Dat is alleen maar zo bij auteurs uit de categorie Adriaan van Dis of Heleen van Royen. En ook zij hebben er jaren over gedaan om Bekende Nederlander te worden.
Dus als je nog geen Van Dis of Van Royen bent, zul je je verwachtingen over de promotie rondom jouw boek misschien iets moeten temperen. In elk geval zul je die heel goed moeten afstemmen met die van de uitgever. Zodat jullie precies van elkaar weten wat er gaat gebeuren en wie wat gaat doen. Zaag hierover je uitgever of de publiciteitsmedewerker gerust flink door.

Wat kan je als auteur verwachten op het gebied van de promotie? Vaak is er achter de schermen bij de uitgever al een boel werk verzet dat geen glitterstatus heeft, maar wel heel belangrijk is: je boek staat in de catalogus van de uitgever, de flaptekst en de cover zijn verspreid en in allerlei databases opgeslagen, vaste mediacontacten en recensenten zijn getipt en hebben soms al een preview ontvangen, boekhandels kopen jouw boek in, bibliotheken kunnen je in hun programma opnemen, marketingacties staan in de steigers.

Glansrol voor auteur

Daarnaast zijn er de activiteiten waarin je als auteur een glansrol hebt. Bloggen, netwerken, rumoer via sociale media, boekpresentaties en hopelijk veel aandacht van de pers. Ga dus een open gesprek aan over de promotie rond jouw boek. Vraag waaruit het promotieplan bestaat, welke activiteiten er in staan, wat er aan acties wordt uitgevoerd en wat er al is gedaan. Vraag of je mee mag denken met de promotie, uitgevers zijn dolblij als je dat doet, en maak daar afspraken over. Vraag welke rol jij als auteur kan spelen in de publiciteit, wat de uitgever van jou verwacht en bedenk wat je zelf zou kunnen doen.

Zo voorkom je later teleurstellingen omdat je dacht dat je bij Jinek op de bank mocht zitten, terwijl de uitgever alleen iets had geroepen over de tv-media benaderen. En deel-en-winacties via Facebook zijn misschien niet origineel, ze zetten jou en je boek wel in de belangstelling. En daar gaat het om.

Yvette Cramer is uitgeefadviseur bij Totemboek en blogt over de promotie van boeken. Heb je een vraag over zelf uitgeven of promotie? Stuur een mail of maak contact via LinkedIn.