De kracht van het echt gebeurde

Non-fictie krijgt steeds meer erkenning en trekt een groeiende groep lezers. Moeten slecht verkopende romanschrijvers overstappen naar het waargebeurde verhaal?

Door Astrid Schutte

‘Toen Svetlana Aleksijevitsj vorig jaar de Nobelprijs voor literatuur kreeg, hebben we dat in ons literaire non-fictieclubje gevierd,’ zegt Jan Brokken. Hij en zijn collega’s – Judith Koelemeijer, Geert Mak, Frank Westerman, Annejet van der Zijl – waren opgetogen over de lauwer voor de Wit-Russische onderzoeksjournalist. ‘We zagen het als een stap voorwaarts in de erkenning van de literaire non-fictie. Want bij literaire prijzen gaan romanschrijvers toch meestal voor.’

Literaire non-fictie is bezig aan een opmars

Literaire non-fictie is de afgelopen jaren bezig aan een opmars, zo blijkt uit een ronde langs non-fictieauteurs, uitgevers en literair agenten. ‘De laatste twee, drie jaar acquireren uitgevers meer literaire non-fictie,’ zegt Marianne Schönbach, sinds 2001 literair agent. Willem Bisseling, van agentschap Sebes & Bisseling, dat actief is sinds 1998, ziet de populariteit van non-fictie ook groeien. ‘Uitgevers zijn meer opgeschoven naar non-fictie,’ stelt hij. ‘Het best verkochte boek van 2015 was: Dit kan niet waar zijn.’ De teller voor Joris Luyendijks boek over de financiële sector staat inmiddels op 300.000.

Wat drijft de lezer in de armen van non-fictie?

Over wat de lezer in de armen van de non-fictie drijft, zijn de meningen verdeeld. ‘Als mensen ouder worden, krijgen ze meer belangstelling voor geschiedenis. Ik denk dat de belangstelling ook te verklaren is uit een behoefte aan zekerheid in een onzekere wereld. Geschiedenis helpt je de wereld te begrijpen,’ meent auteur Jan Brokken. Atlas Contact-uitgever Tilly Hermans verwoordt het als volgt: ‘Als mensen een tijdje van de middelbare school af zijn, merken ze dat ze méér willen weten van wat er om hen heen gebeurt.

Het hele verhaal lezen? Je vindt het in ons zinderende zomernummer dat omstreeks 3 juni verschijnt.

Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 23 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee    Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek