Afbeelding

Bron Pexels

De gereedschapskist van de schrijver: dialoog

In dit deel van De gereedschapskist van de schrijver kijken we naar dialogen. Gesprekken tussen personages vullen vaak een groot deel van je verhaal, maar hoe schrijf je nou een goed gesprek? We maken je in dit artikel wegwijs in de do’s en don’ts van dialogen.

Technische dialoogregels

Voor het opschrijven van dialogen bestaan regels, net zoals er regels zijn voor spelling en grammatica. Deze regels zijn niet heel moeilijk, maar je moet ze wel even weten. Dit zijn de belangrijkste:

  • Nieuwe verteller, nieuwe regel. Als persoon B reageert op persoon A, zet je deze zin op een nieuwe regel.
  • Bij citaten gebruik je aanhalingstekens, bij gedachten van personages niet. Je mag zowel enkele als dubbele aanhalingstekens gebruiken, zolang je maar consequent bent.
  • Wanneer er na een citaat nog een stukje zin volgt, zet je een komma vóór het laatste aanhalingsteken. Dus zo: ‘Jeetje, was is het warm,’ zei Jette terwijl ze haar zonnebril opzette. Dit is de ELDA-regel: Eerst Leestekens Dan Aanhalingstekens.
  • Wanneer er na de citaat geen stukje zin meer volgt, eindig je de zin met een punt: ‘Jeetje, wat is het warm.’

Meer over de technische regels van dialogen schrijven, lees je hier.

Inhoud van dialogen

Dialogen zijn een prachtig middel om het verhaal voort te stuwen. Het is echter wel een valkuil om óf te veel informatie te proppen in je dialogen, of juist te weinig. Twee pagina’s aan onzinnig gekeuvel tussen personages is totaal niet interessant, maar je moet ook niet doorslaan en enkel belangrijke informatie verschaffen in dialogen. Dat is onnatuurlijk. Om hier een goede balans in te vinden, kun je eens goed luisteren naar gesprekken om je heen en naar dialogen in films. Hier lees je meer over het schrijven van levendige dialogen.

Don Duyns schreef het boek Dialogen schrijven, waarin de schrijver/theatermaker alle facetten van de dialoog behandeld. In dit boek behandelt hij de vraag: Wat is het geheim van een goed tweegesprek? Je kunt hem bestellen in onze Schrijfbibliotheek.

Meer lezen over dialogen?

Do’s en don’ts van een dialoog
7 regels voor een dialoog

Op het Schrijven Online-forum wordt ook regelmatig gediscussieerd over dialogen:

Hier
Hier
Hier
Hier

En hier