Start » Nieuws » De gereedschapskist van de schrijver: biografieën en familieverhalen

De gereedschapskist van de schrijver: biografieën en familieverhalen

5 Maart 2017

Literaire non-fictie is een interessant maar moeilijk genre. Ben je bezig met bijvoorbeeld een (auto)biografie, levensverhaal of familiegeschiedenis? Onderstaande artikelen kunnen je helpen bij de verschillende aspecten van deze complexe non-fictievormen.

(Auto)biografisch schrijven

Alle data, gebeurtenissen, personen en herinneringen zijn lastig te ordenen. Bedenk van tevoren hoe je het boek ongeveer wilt indelen. Vertel je het verhaal chronologisch of begin je in het heden? Hier en hier lees je tips voor het schrijven van een autobiografie. Sta je op het punt te beginnen met een autobiografie, lees dan de serie Hoe begin je aan een autobiografie of levensverhaal: deel 1 en deel 2.

In 2016 was schrijfster Griet Op de Beeck te gast bij Zomergasten. Hier sprak zij over hoe je biografische elementen in fictie verwerkt: Er is een verschil tussen autobiografisch schrijven en schrijven vanuit je biografie.

Bij het schrijven van biografieën zijn herinneringen zo ongeveer je belangrijkste bronnen. Het stijlfiguur anamnese gaat over het oproepen van herinneringen. Hier kun je daar meer over lezen.

Familiegeschiedenis

Een grootmoeder die er een dubbelleven op na hield, een verzwegen kind dat ineens opduikt, een oudoom die een schurk bleek: in elke familie schuilt wel een geheim waar een fascinerend verhaal over geschreven kan worden. Maar hoe wek je je voorouders tot leven? Olga Majeau heeft veel ervaring met het schrijven van levensverhalen en deelde op de Schrijven Magazine Schrijfdag bruikbare tips. Je kunt ze hier teruglezen. Heb je twijfels over het beginnen aan een familiegeschiedenis, lees dan dit artikel eens door. Er zijn genoeg redenen om aan het schrijven te gaan! Twijfel je nog over het perspectief dat je wil gaan gebruiken, dan kan dit artikel van Marelle Boersma je misschien helpen.

Schrijfboeken

In februari lanceerde Brenda van Es als één van de eersten een Nederlands schrijfboek over levensverhalen: Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven. Verder zijn de boeken Hoe schrijf ik een biografie en Hoe schrijf je een familiegeschiedenis aanraders voor schrijvers die met deze thema’s aan de slag willen.

Cursussen

Heb je interesse in het schrijven van non-fictie, maar moet je hier nog veel over leren? Misschien is het dan een goed idee om een schrijfcursus te gaan volgen. Schrijven Online biedt cursussen over onder andere autobiografisch schrijven en reisverhalen schrijven.

 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De gereedschapskist van de schrijver – research
- De gereedschapskist van de schrijver: dialoog
- 5 tips voor het schrijven van een non-fictie verhaal
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt
Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!
Iedere week de leukste schrijfwedstrijden? Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsb

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!