Start » Nieuws » De bestsellercode bestaat en wij leggen het uit!

De bestsellercode bestaat en wij leggen het uit!

17 Mei 2017

De bestsellercode bestaat en wij leggen hem uit!Een bestseller is tegenwoordig te voorspellen. Dankzij de rekenkracht van computers. Twee Amerikaanse literatuuronderzoekers kraakten het dna van de bestseller. Schrijvers kunnen hun voordeel met big data doen zodra hun bevindingen zijn verwerkt tot een commerciële toepassing. Op basis van de worstseller predictor geven wij je 4 tips.

Door Maarten Dessing

Tip 1:  De onderwerpen goed doseren

Bestsellerauteurs moeten de verschillende onderwerpen waaruit een roman per definitie bestaat in de juiste verhouding doseren. De ideale verhouding, zo blijkt uit analyse van zelfstandige naamwoorden, is: twee tot drie onderwerpen die gezamenlijk ongeveer dertig procent van de roman uitmaken. Daarom kunnen auteurs als Grisham steeds hetzelfde boek schrijven. De dominante onderwerpen blijven gelijk, de overige onderwerpen geven het boek iedere keer een andere kleur – bijvoorbeeld door steeds in andere werelden te zijn gesitueerd.

Daarbij zijn vooral onderwerpen over onderlinge menselijke relaties populair. En in tegenstelling tot het algemeen geloof juist níét seks. De wereldwijde hit-serie van E.L. James bestaat dan ook niet uit erotische boeken. Integendeel. Het eerste deel van de trilogie gaat voor 21 procent over ‘menselijke nabijheid’, bevat 13 procent ‘intieme conversatie’ en 10 procent verwijst naar ‘non-verbale communicatie’. Seks komt op de vierde plaats.

Wil je de andere 3 tips lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat 2 juni verschijnt. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 22 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 5 schrijflessen van bestsellerauteur Dan Brown
- De anatomie van een bestseller
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


cd-hoes De Jeugd van Tegenwoordig rechtenvrij

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 16.00 u. abonnee!...

Superaanbieding!
topredacteur

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Speciale aanbieding

Profiteer van heel veel extra's!

Vanaf € 12,50 per jaar
koe freeimages

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Speciale aanbieding