Afbeelding

Beeld door Lisa Bouyeure.

Boektitelgedichten: een nieuwe vorm van poëzie?

Boektitelgedichten: een nieuwe vorm van poëzie? Niet alleen het verhaal, maar ook het boek zelf weet de creativiteit te prikkelen. Zo ook bij de Amerikaanse kunstenares Nina Katchadourian. Ze plaatst boeken op een strategische wijze zodat de titels een doorlopend verhaal vertellen.

Het idee kwam bij Katchadourian op toen ze op 25-jarige leeftijd naar de boekenkast keek van de ouders van een studievriend. Na het lezen van een paar titels, zag ze dat die op een doorlopende wijze een verhaal vertelden.

The Sorted Book werd een project voor het leven. Ze wil het idee echter niet betitelen als een nieuwe vorm van poëzie. Het gaat enkel om de rangschikking van de boeken. Het creëren van orde is namelijk een alom vertegenwoordigd thema in haar werk. Met het project The Sorted Book geeft Katchadourian in feite een lofdicht aan het boek als object.

Het project is een ware hype in Amerika, waar iedereen boekenordenend een origineel gedicht probeert te creëren. De allermooiste boektitelgedichten die door Katchadourian zijn samengesteld, kun je nu in boekvorm of als e-boek verkrijgen.

Bron

http://boeken.vpro.nl/artikelen/2013/april/boektitelgedichten.html