Betaald krijgen per omgeslagen bladzijde

Internetbedrijf Amazon.com heeft onlangs een nieuw systeem getest. Hoe meer bladzijden er gelezen wordt uit een e-boek, des te meer geld een auteur krijgt.

Een deel van de opbrengst van zowel een fysiek boek als een digitaal boek gaat naar de schrijver, maar vanaf 1 juli gaat er iets veranderen. De auteurs van de e-boeks zullen dan per gelezen pagina betaald worden. Dit geldt alleen bij platforms zoals het Kindle Owners’ Lending Library (waar 1 e-boek per maand gratis uitgeleend kan worden door Amazon Prime-leden) en het Kindle Unlimited-abonnement (waarbij voor een vast maandelijks bedrag, onbeperkt toegang beschikbaar is tot e-boeks). Een auteur die een boek van ruim 500 pagina’s heeft geschreven én weet de lezer te boeien, kan meer binnenhalen dan een auteur die een roman van 200 pagina’s heeft geschreven.

'Pay-per-page'-systeem

Het pay-per-page model mag wellicht voordelen opleveren voor populaire auteurs, maar voor auteurs die complexe boeken schrijven, zal het minder goed uitpakken. Time Magazine concludeert dat dit systeem boeken met cliffhangers meer zal belonen dan andere boeken. Het gaat uiteindelijk om hoe goed de auteur de aandacht van de lezer kan vasthouden.

Manier van schrijven verandert

Volgens technologiejournalist Adam Turner, kan dit systeem mogelijk ook de manier van schrijven veranderen. ‘We keren mogelijk terug naar de dagen van de cliffhanger op het einde van elk hoofdstuk. Het is een slim businessmodel maar het resulteert in schrijven volgens formules,’ aldus Turner.

Bron

http://www.demorgen.be/economie/wat-als-auteurs-betaald-werden-per-omgeslagen-bladzijde-a2373695/

Uitgeven