Anton Valens wint Tzum-prijs met beginzin

Tzum-prijs 2013 gewonnen door Anton ValensAnton Valens heeft de Tzum-prijs 2013 gewonnen met de openingszin uit zijn roman Het boek Ont. De Tzum-prijs bestaat uit een beker en 68 euro, omdat de zin 68 woorden bevat.

De openingszin

‘Het was dinsdagavond kwart voor acht en een van de laatste dagen van oktober in het roemruchte stervensjaar van de gulden, dat schitterende, harde betaalmiddel met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel, dat met goedvinden van de kroon door de directeur van De Nederlandsche Bank verkwanseld werd voor een grauwe eenheidsmunt waar er al zoveel van zijn en die de ‘euro’ wordt genoemd.’

Lezers van het weblog Tzum konden zinnen nomineren. De jury was te spreken over de winnende zin omdat hij in mineur begint en eindigt, maar in het midden een lofzang bevat. ‘De zin riep bij de meeste juryleden ook een nostalgisch verlangen op naar de esthetische vormgeving van onze eigen bankbiljetten’, aldus het jurycommentaar.

Anton Valens heeft laten weten dat hij de Tzum-prijs aanvaardt en dat hij het een eer vindt dat hij deze prijs gewonnen heeft. Alle genomineerde zinnen vind je hier.

Bron

www.tzum.info/2013/09/nieuws-anton-valens-wint-tzum-prijs-zin-boek-ont/