Afbeelding

Anne Vegter is de nieuwe Dichter des Vaderlands. © Merlijn Doomernik

Anne Vegter is nieuwe Dichter des Vaderlands

Anne Vegter is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Met het afscheid van Ramsey Nasr als Dichter des Vaderlands stapt de Rotterdamse dichteres Anne Vegter (1958) vandaag naar voren in de functie.

Vegter is aangesteld op voordracht van een breed samengestelde benoemingscommissie. Zij is de eerste vrouw die na dichters als Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr de functie voor haar rekening neemt. Vegter wordt vanavond rond 22:00 uur in Paradiso, na het afscheidsconcert van Ramsey Nasr, in het ambt geïnstalleerd. Zij zal t/m januari 2017 Dichter des Vaderlands zijn.

De keuze voor Vegter kwam unaniem tot stand door de benoemingscommissie, bestaande uit dichter Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, literair criticus Arjen Fortuin (NRC), dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos. De commissie noemt haar ‘een uitermate veelzijdig dichter en schrijver wiens maatschappelijk engagement niet nieuw is en met de jaren steeds sterker lijkt te worden’.

Vegter wil haar nieuwe functie gebruiken om ‘vrijheid van denken te heroveren en poëzie inzetten als radicaal middel tegen de dominantie van politiek- economisch taalgebruik ten faveure van de verbeelding.’ Ze mikt op een brede verspreiding van poëzie met de nadruk op educatieve projecten in combinatie met kritische kunstzinnige acties. Zij zal zich daarbij niet beperken tot de Randstad maar het hele land laten profiteren van haar activiteiten.

Ook gaat Vegter op speurtocht door de moderne poëzie, ‘om al ingeslapen, wonderschone gedichten van nog geen tien, twintig, dertig jaar oud wakker te kussen.’ Moderne media zal zij bij haar activiteiten als Dichter des Vaderlands combineren met flashmobs of oeroude middelen als spreekkoren. Tot slot streeft Vegter ernaar ook internationaal de Nederlandse poëzie te vertegenwoordigen door ontmoetingen met collega Poet Laureates.

Voor de officiële inhuldiging van Vegter tijdens ‘Ramsey Nasr in concert met het Metropole Orkest’ in Paradiso zijn nog kaarten verkrijgbaar via de website van Paradiso. Vanavond rond 22.00 uur zendt Nieuwsuur op Nederland 2 een portret uit van Anne Vegter.

Bron

www.schrijvenonline.org