Amazon vindt e-book prijzen te hoog

Amazon vindt e-book prijzen te hoogEerder dit jaar werd bekend dat Amazon uitgevers ‘pest’ door lezers te ontmoedigen hun boeken te lezen. De enorme internetwinkel heeft inmiddels een verklaring gegeven.

Deze ontwikkeling werd in mei aan het licht gebracht door uitgeverij Hachette, die beweerde dat Amazon ontmoedigingstactieken inzette na mislukte contractonderhandelingen met verscheidene uitgeverijen. Hierdoor waren de boeken van die uitgeverijen minder goed beschikbaar. Amazon verklaart nu dat ze deze acties ondernemen omdat de prijs van de aangeboden e-books te hoog is.

‘Veel e-books kosten $ 15,99 of zelfs $ 19,99 bij uitgave. Dat is onverantword hoog voor een eboek,’ aldus Amazon. Het bedrijf noemt alle kosten die fysieke boeken met zich meedragen, waaronder print-, opslag- en transportkosten, die niet van toepassing zijn bij e-books. ‘E-books kunnen en zouden minder duur moeten zijn.’

Verder heeft Amazon uitgerekend dat klanten eerder een e-book kopen als deze goedkoper is. Volgens het bedrijf zou een e-book 1,74 keer meer verkopen als deze 10 dollar zou kosten, in plaats van 15 dollar. Met verkoopcijfers rond de 100.000 exemplaren levert dit een veel hogere winst op, zowel voor de uitgever als de schrijver.

‘Bedenk dat boeken niet alleen concurreren met boeken. Boeken concurreren tegen mobiele games, televisie, films, Facebook, blogs, gratis nieuwe sites en meer. Als we een gezonde leescultuur willen creëren, moeten we hard werken om te verzerkeren dat boeken ook daadwerkelijk een kans staan tegen andere mediasoorten.’

Amazon noemt vervolgens dat de verdeling van de winst beter verdeeld moet worden: 35 procent voor de auteur, 35 procent voor de uitgever en 30 procent voor Amazon lijkt hen ideaal. Het bedrijf beweert echter dat uitgever Hachette ‘illegaal samenzweerde met concurrenten om e-book prijzen te verhogen’ en bovendien een te klein aandeel van de winst aan zijn schrijvers uitkeert.

Lees hier de volledige verklaring van Amazon.