Afbeelding

Bron Pexels

5 valkuilen die het succes van je zelf uitgegeven boek kunnen tegenhouden

De markt van schrijvers die zelf hun boek uitgeven groeit in rap tempo. Steeds meer schrijvers wijken af van het klassieke uitgeverspad en nemen zelf de touwtjes in handen. Succesvol zelf uitgeven is echter niet zo makkelijk. Deze 5 fouten kunnen ervoor zorgen dat jouw boek niet de gewenste resultaten oplevert.

1. Geen verstand van marketing

Om zelf een boek uit te brengen hoef je natuurlijk geen marketing gestudeerd te hebben, maar het is wel slim om je een beetje in te lezen in de belangrijkste marketingtechnieken voor boeken. Als selfpublisher moet je tenslotte ook deze taak op je nemen: je boek verkoopt zichzelf waarschijnlijk niet. Je kunt bijvoorbeeld social media inzetten, contact zoeken met lokale media of je naam verbinden aan allerlei projecten die gerelateerd zijn aan het thema van je boek. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, maar het belangrijkste is dat je er werk van maakt. Doe van tevoren ook onderzoek naar markt waarin je je boek gaat uitgeven: wie zijn je concurrenten, wat zoekt je doelgroep?

2. Te hoge verwachtingen

Dit is een valkuil die ook vaak te zien is bij (debuterende) schrijvers van klassieke uitgeverijen. Je droom komt uit: eindelijk een boek, geschreven door jou, in je handen. Laat het succes maar komen! Helaas is het op de markt brengen van je boek pas de allereerste stap en is succes nooit gegarandeerd. Wees realistisch in je verwachtingen van het boek. Misschien verkoopt het niet en maak je zelfs verlies omdat je je voorraad niet aan de man krijgt. Geen paniek. Kwestie van verwachtingen bijstellen en proberen zoveel mogelijk te leren van deze ervaring.

3. Te kleine investering

Een boek uitgeven is niet gratis: het moet gedrukt worden, mensen die meehelpen, moeten betaald worden en de meeste promotionele activiteiten kosten ook geld. De investering voor een eigen publicatie komt toch al gauw op enkele duizenden euro’s uit en hier moet je dan ook niet voor terugdeinzen. We willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar als je weigert te investeren in je uitgave, zul je helaas een stuk minder mogelijkheden hebben. Kijk goed naar hoeveel budget je hebt en als je vermoed tekort te komen, wacht dan nog even en spaar wat langer.

4. Geen goede redacteur/grafisch vormgever

Ook wanneer je zelf je boek uitgeeft, wil je dat deze er professioneel uitziet. Daar hoort een goede eindreactie en een goed verzorgde cover bij. Waar normaal een redacteur van een uitgeverij je boek voorziet van opmerkingen, tips en controle, moet je hier nu zelf iemand voor regelen. Denk niet: ik doe mijn eigen eindredactie. Je hebt echt de mening en de frisse blik van een ander hiervoor nodig. Wanneer je toevallig zelf goed bent met beeld kun je helpen met de omslag, maar ga niet zelf lopen klungelen.

5. Te bescheiden zijn

Zelfpromotie is voor veel schrijvers een grote nachtmerrie. Als je je boek zelf wil gaan uitgeven, kom je hier helaas niet onderuit. Je hebt geen uitgever of marketingteam die jouw boek gaat aanprijzen bij anderen en dus moet je het zelf doen. Probeer over je schaamte en bescheidenheid heen te stappen: je moet écht geloven in je eigen boek. Geloof dat jij een goede schrijver bent en dat iedereen je boek moet lezen. Als je hier moeite mee hebt, kun je misschien een coach of adviseur in de arm nemen.

Door Marije Catsburg