Afbeelding

Bron Pixabay

5 tips voor schrijven over eten en smaak

Deze week is de Kookboeken7daagse, een week waarin extra aandacht besteed wordt aan kookboeken. In het kader van eten en koken geven we je 5 tips voor het schrijven over smaak en eten in je fictiewerk.

1. Bij het beschrijven van smaak moet je inzoomen en vertragen. Probeer dat ook eens te doen als je zelf iets eet: proef, ruik, noteer al je waarnemingen en associaties. Schrijf op welke woorden je te binnen schieten wanneer je iets eet. Gebruik deze notities als inspiratie wanneer je schrijft over een etend personage.

2. Vermijd zoetsappige en te lieflijke beschrijvingen. ‘Tongstrelend’ en ‘hemelzacht’ zijn niet specifiek en veel te hoogdravend. Gebruik liever originele vergelijkingen.

3. Wees niet bang voor overdreven of viesklinkende details. A.J. Liebling vergeleek in een van zijn stukken voor The New Yorker boontjes met de snorharen van een kostuumbaard. Dat zijn beelden die blijven hangen. 

4. Ga verder dan alleen smaak en geur. Eten is zoveel meer dan dat. Beschrijf de textuur van voedsel, het geluid als je erop kauwt. Hoe voelt het als je het in je mond stopt, of als je het snijdt? Glibberige prei die knarst tussen je tanden is misschien nog wel beeldender dan als je de smaak beschrijft.

5. Denk eens na over de relatie van je personage met voedsel. Iedereen eet anders. Ook in bepaalde gemoedstoestanden reageren eters anders op hun voedsel. Misschien is het wel karakteristiek voor jouw personage dat hij altijd zout op zijn boterham met kaas strooit. Of dat hij zijn spaghetti helemaal fijnsnijdt voordat hij het opeet. Eetmethodes kunnen heel goed werken bij het leren kennen van je personage.

Kookboeken7daagse

Tijdens de Kookboeken7daagse (5 tot en met 13 november) worden er in diverse kookwinkels, boekhandels, warenhuizen en restaurants activiteiten georganiseerd rondom kookboeken. Er zijn bijvoorbeeld kookworkshops en je kunt auteurs van kookboeken ontmoeten. Ook vindt tijdens deze week de verkiezing van het Kookboek van het Jaar plaats.

Meer weten over schrijven over eten en smaak? Kathy Mathys schreef het boek Smaak. Een bitterzoete verkenning. Hierin neemt ze de lezer mee op ontdekkingstocht in de fascinerende wereld van de smaak, met tussenstops in de wetenschap, de psychologie, de kunst en de literatuur.