5 handige schrijfapps

Dat het notitieblokje op je smartphone handig is voor het maken van snelle aantekeningen, weet elke schrijver zo onderhand wel. Maar je smartphone (of tablet) kun je nog op oneindig veel andere manieren gebruiken bij het schrijven! Er zijn honderden apps op de markt die je kunnen helpen met het boosten van je creativiteit, het ontwikkelen van je verhaal en zelfs het delen van je schrijfwerk. Wij zetten de 5 leukste en handigste schrijfapps voor je op een rijtje!


Scrivener

Afbeelding

Logo Scrivener

Systeem: iOS
Kosten: Eenmalig 19,99 dollar

Veel gepubliceerde auteurs zweren bij het schrijfprogramma Scrivener. Je kan je boek opdelen in hoofdstukken en scènes, gemakkelijk je research ordenen en deze erbij pakken tijdens het schrijven. Als je ook de desktopversie hebt, kan je de twee synchoniseren. Perfect voor als je on the go wilt schrijven en thuis weer wil oppakken op je laptop. En de prijs is eenmalig. 

Writer Tools

Afbeelding

Logo Writer Tools

Systeem: Android
Kosten: Gratis

In de app Writer Tools kan je niet alleen schrijven en herschrijven. De app geeft je ook de kans om informatie bij te houden over je personages of belangrijke locaties in je verhaal. Daarnaast kan je ook een schrijfdoel zetten en je best doen om deze te halen. Handig voor NaNoWriMo!

Sweek 

Afbeelding

Logo Sweek

Systeem: Android en iOS
Kosten: Gratis

Op Sweek kunnen zowel gevestigde auteurs als amateurschrijvers hun werk delen met lezers. Je kan bijvoorbeeld een kort verhaal uploaden, of een langer verhaal/boek per hoofdstuk publiceren. Fans kunnen je volgen en je verhalen liken. Het wordt zo wel heel makkelijk om je verhalen aan publiek te laten lezen! Vooral voor schrijvers die in het Nederlands schrijven is Sweek aan te raden. 

Wattpad

Afbeelding

Logo Wattpad

Systeem: Android en iOS
Kosten: Gratis

Schrijf je juist graag in het Engels? Dan is Wattpad misschien wat voor je! Het idee van de app is hetzelfde als Sweek, maar bestaat al langer. Probeer beide eens uit en kies welke jij het fijnste vindt werken. 

Character Storyplanner

Afbeelding

Logo Character storyplanner

Systeem: Android
Kosten: gratis

Met deze app kun je overzicht brengen in één van de moeilijkste dingen van het schrijven: je personages. Je kan personages maken, groeperen en verbinden, maar je kan ook ontzettend veel eigenschappen toekennen aan je personage. Wat zijn de talenten van je personage, zijn slechte eigenschappen, zijn vaardigheden, zijn doelen en karaktereigenschappen?

Techniek