10 tips voor het mooiste sinterklaasgedicht van de avond

Sinterklaas is weer in het land. Dat betekent niet alleen pepernoten en cadeautjes, maar ook gedichten schrijven! Slaat de schrik je alweer om het hart? Dat hoeft niet, want met deze tien tips schrijf jij een geweldig sinterklaasgedicht.

1. Vertel een verhaal

Er is weer een jaar voorbijgevlogen, waarin je slachtoffer vast allerlei gênante zaken heeft meegemaakt. Doe er je voordeel mee en verwerk ze in een gedicht! Kies een smeuïge anekdote waarvan je een verhaal maakt in dichtvorm. Lachsalvo’s gegarandeerd.

2. Verdeel je gedicht in coupletten

Coupletten bieden overzicht en structuur. Kies bijvoorbeeld voor strofes van vier regels. Licht vervolgens in elke strofe een ander aspect van de anekdote uit. Zo creëer je structuur en blijft je gedicht overzichtelijk.

3. Werk met een rijmschema

Het simpelste rijmschema is natuurlijk AABB. Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

Het is alweer december, de laatste maand van het jaar
Van Sinterklaas en Kerstfeest, van lief zijn voor elkaar
Vele lieve mensen zijn vanavond hier
Een beetje voor cadeautjes, nog veel meer voor het plezier

Maar iets ingewikkelder kan natuurlijk ook! Dit is een voorbeeld van het schema ABCB:

Als jou wordt gevraagd
Waar ligt die ene stad?
Dan antwoord jij geheid met
Hoe moet ik dat weten schat?

Maak het vooral niet te ingewikkeld, een simpel rijmschema kan heel effectief zijn.

4. Gebruik verschillende soorten rijm

Wellicht ken je het nog wel van de middelbare school: binnenrijm, rijkrijm, alliteratie, assonantie…Rijmen hoeft zich niet te beperken tot de laatste woorden van een regel, denk ook eens aan andere vormen van rijm! Laat woorden bijvoorbeeld met dezelfde letter beginnen (Starende Sinterklaas). Ook binnenrijm kan goed werken: dit betekent dat je binnen één regel de woorden op elkaar laat rijmen. Assonantie is ook een originele manier van rijmen. Een woord rijmt dan ‘half’ (bijvoorbeeld niet/nier).

5. Rijm met een ritme

Zorg dat de zinnen een ‘cadans’ hebben. Als je je gedicht voorleest, moet de klemtoon van de woorden automatisch op de juiste lettergreep vallen. Om dit te bereiken is het soms nodig om lettergrepen toe te voegen of weg te laten in een zin, bijvoorbeeld door een woord te schrappen of juist toe te voegen.

6. Gebruik een rijmwoordenboek

Je mag je creativiteit best een handje helpen. Rijmwoordenboeken bieden uitkomst wanneer je écht niet meer op dat ene woord kunt komen. Je vindt ze ook online. Één van de meest uitgebreide rijmwoordenboeken is opgesteld door Michael Janus. Kijk maar eens op Mick’s Rijmwoordenboek. Heerlijk ouderwets vormgegeven en handig! Ook het Nederlands Rijmwoordenboek kan uitkomst bieden.

7. Schrijf je verhaal rond

Kom in de laatste regels van het gedicht terug op de introductie. Zo eindigt je gedicht met een referentie naar het begin.

8. Lees poëzie

Het lezen van andermans poëzie leert je anders naar taal te kijken. Het geeft ideeën en inspiratie voor eigen werk. Het beste is natuurlijk om niet alleen sinterklaasgedichten te lezen, maar ook ander werk. Liefst bereid je je sinterklaasgedicht het gehele jaar al voor door altijd een gedichtenbundel bij de hand te hebben.

9. Wees origineel

Een gedicht met clichés als ‘Sint zat denken / wat hij jou dit jaar zou schenken’ is voorspelbaar en saai. Een kant-en-klaar-gedicht van internet is natuurlijk al helemaal uit den boze. Dus: wees creatief en neem de tijd voor je gedicht. De reactie van de persoon voor wie jij een gedicht hebt geschreven is een onvergetelijke beloning voor je harde werken.

10. Het oog wil ook wat

Heb je na al deze tips een geweldig gedicht op papier staan? Denk dan ook nog even aan de vormgeving. Een prachtig gedicht geschreven in een onleesbaar handschrift is waardeloos. Dus: kies een mooi (leesbaar!) letterype en print het gedicht op mooi papier uit. 

Techniek