Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

#142 Fool on the hill

Twaalf over half zes. Maarten zucht terwijl hij zijn sleutels aan het sleutelrekje hangt. Het derde haakje van links. Hij zucht nog eens wanneer hij zijn jas ophangt aan de kapstok en zijn sjaal er symmetrisch overheen hangt. Tweede haakje van links. Veertien over half zes. Zittend op de houten kruk trekt Maarten zijn veterschoenen uit en legt ze naast elkaar in het schoenenrek. Elf voor zes. Na 58.8 jaar gesteggel over zijn uiterlijk, karakter, sociale vaardigheden, Beatlesverzameling en intelligentie hoorde hij vandaag, om negen over vier, dat er volgens een gespecialiseerd team een diagnose was. Er was geen twijfel over. Er was een consensus. “Goed, dan weten we dat,” zei Maarten en stond op om zijn jas te pakken. Hij had zijn jas aan om zeven voor vijf. Aan de houten keukentafel leest Maarten de folder over zijn stoornis. Waar hij tegenaan loopt. Waar hij moeite mee heeft. Waar hij bij geholpen wordt, en hoe, en met wie. Zijn moeder belt. Hij kijkt op de klok. Drie voor half zeven? Paniek. Hij moet nog eten. En waarom belt ze te vroeg? “Je belt te vroeg, ma,” zegt hij. “Is er iets?” “Oh, bel ik te vroeg? Sorry, jongen. Ik was zo benieuwd.” “Naar wat?” De paniek wordt sterker en hij doet zijn kraag losser. Twee voor half zeven. “De uitslag, lieverd. Wat zei de dokter?” “Ik moet eten, ma. Ik spreek je later.” Na de gehaktbal, aardappelpuree en boontjes belt hij zijn moeder terug. Zij vertelt over Truus (de buurvrouw) want die haar kleinzoon heeft het ook, en er zijn heel veel beroemdheden, en er vallen allemaal kwartjes, en vroeger speelde je ook alleen maar met die vormenstoof. Vroeger komt Maarten iets te dichtbij. Het vroeger van de gymles. Het vroeger van de dansschool. Het vroeger van zijn verloofde. Het vroeger van zijn werk op de beurs. Terwijl zijn moeder vertelt over de oom-die-eigenlijk-geen-oom-was, valt Maartens oog op de krant. De krant. Deze dag loopt alleen maar anders. “Ma, ik ga nu de krant lezen. Ik spreek je later.” Maarten hangt op en slaat de krant open. Eerst de rouwadvertenties, dan het weer, dan de voorpagina, dan de beursberichten. Maar de dag loopt anders. Op de pagina waar normaal gesproken de rouwadvertenties staan, staat nu een artikel met als kop: Kluizenaar gezocht. Wonen in kapel op 1400 meter hoogte in Oostenrijk. Het is zes voor half acht.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kathinka, de titel trok meteen mijn aandacht (ja ik geef toe, ik ben Beatle-gek). Dat was om negen voor tien. Ik heb je verhaal twee keer gelezen. Het begon beklemmend en aan het eind kwam de verlossing in zicht; Maarten ziet zijn kans in Oostenrijk. Dat constateerde ik om twee over tien. Toen ik het nog even op me in had laten werken, was ik snel klaar met mijn oordeel, het was inmiddels tien over tien. Nu deel ik dat oordeel met jou, door het in te kloppen; ik vind dit een heel mooi verhaal, heel prachtig zijn karakter / aandoening getypeerd, met beeldende details over zijn dwangmatige gedrag! Je krijgt van mij een :thumbsup: (het is inmiddels negentien over tien, maar ik moest er nog wat tikfouten uithalen en waar zat dat duimpje ook al weer?) Na "bewaren" zet ik dat mooie nummer nog even op, over 'the man with the foolish grin is keeping perfectly still' dan is het al weer 2 voor half elf straks.

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Prachtige verhaallijn waar alles samenvalt tot een goed georganiseerd aanstaand bestaan. Met veel plezier gelezen, mee eens met Ton, prachtige show don't tell, ik weet geen betere term voor je mooie stuk!

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb genoten van dit verhaal, Kathinka. Mooie symbiose van vorm en inhoud. Ik ga er daarbij vanuit dat je bewust hebt gekozen voor de afwijkende vorm om de dialogen - de onrust - weer te geven. :thumbsup:

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ijzersterk verhaal, Kathinka, Ik voel me als lezer in het ritme en in de geest van de hp getrokken. Geen moment had ik de behoefte om te stoppen met lezen.

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Prachtig Kathinka, het doorvoeren van zijn dwangmatig gedrag tot aan de laatste zin. Het toewerken naar de verlossing. Een heel bijzonder en goed geschreven verhaal dat raakt. Als lezer heb ik wel zo mijn twijfels of je HP niet gillend gek wordt als de dorpelingen een keer te laat zijn met de bevoorrading. ;)

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Kathinka, zou graag zien dat je hier blijft schrijven omdat je eerste verhaal zo bijzonder is. [Na 58.8 jaar gesteggel ...]; een prachtig detail in deze dwangneurose. :thumbsup:

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Kathinka, Welkom hier op het forum. Je verhaal is heel bijzonder. Ik ben het eens met de voorgaande reacties en hoop nog veel moois van jou te kunnen lezen. Zoals Angus terecht opmerkt in #3 is er een soort onrust in de dialogen die terecht zou zijn voor het type mens dat de HP is. Ik ben benieuwd naar een volgende inzending. :o

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Kathinka, Je kunt niet genoeg complimentjes gekrijgen voor je sterke verhaal. Het begin bewaar je voor het einde. Snuifjes ironie kruiden het verhaal van een moeizaam leven. . En, de Beatles gaan nooit verloren!

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor de mooie woorden en complimenten! De dialogen zijn inderdaad expres onrustig en chaotisch; de HP heeft er een hekel aan. Ik vind dialogen juist het leukst om te schrijven, dus had hij pech ;) Qua Beatles; ik moest bij deze opdracht meteen denken aan Fool on the hill en nowhere man. Bij nader luisteren vond ik de eerste meer 'show don't tell', wat ik ook heel graag wilde. Tof dat dat gelukt is!

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@kathinka, en hierbij ben ik fan! Ik heb meteen je vorige teksten opgezocht, want die had ik nog niet gelezen. Zonder pedant te willen klinken, doe ik dat niet snel (ook wel door gebrek aan tijd), maar jouw schrijfstijl spreekt me echt aan. Heerlijk. En de Beatlesverzameling van hp is een prachtig subtiele knipoog naar je titel die in deze context ook fraai gekozen is (nu moet ik wel zeggen dat ik nog steeds smelt als ik 'Fool on the hill' hoor). Kortom, ik verheug me op je volgende verhalen! :) :thumbsup: (Ook ik viel zoals @Mili voor 'Na 58.8 jaar gesteggel ...' zo mooi terloops die punt 8.)

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@kathinka, heel mooi qua schrijfstijl, inhoud en vlot lezen. Ik sluit me aan bij de fanclub! Complimenten, Connie

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Pakkend verhaal waarbij zijn aandoening briljant tot uiting komt, leest als een trein die op tijd komt dus heel bijzonder!

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Kathinka, ... je gaf me een kijkje in het leven van een dwangneuroot. Wat moet die man zich opgelucht gevoeld hebben bij het lezen van die bewuste advertentie. Pakkend geschreven.