Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijfopdracht #78 - epilepsie en moraal

Epilepsie en moraal. Het is voor een mens verdraaid moeilijk om op deze wereld mee te draaien. Er zijn regels en wetten waar men zich aan moet houden. Er zijn emoties die de ziel, het hart en de geest bestormen. Wie kan mij uitleggen wat het verschil is tussen deze drie gratiën? Ik ben er nog steeds niet uit! Jaren geleden had ik zielenpijn, of is het hartenpijn? Ik stortte mijn hart uit bij een vriendin. Haar advies was om naar een goede hartspecialist te gaan. Op mijn vraag of zij wel eens last van had van die vreemde pijn keek ze me niet begrijpend aan. Ja, ze had wel eens verdriet, nee, dat deed haar hart geen pijn! Bij navraag in de kring mensen rond mij, leerde ik dat de ene persoon het ook aan de lijve ondervindt en de ander niet. .. Waarom dit verhaal? De inzendingen omtrent de opdracht epilepsie stoot mij tegen de borst. Gelukkig is het verschijnsel epilepsie in mijn leven tot nu toe op een afstand gebleven. Er zijn genoeg andere kwalijke zaken om mee geconfronteerd te worden! Er is keus in overvloed. Epilepsie is een kortsluiting in de hersenen waardoor de getroffenen stuiptrekkingen krijgen en totaal van de wereld zijn. Dit volgens een bezoek aan Google. Tja, het is voor een mens verdraaid moeilijk om op deze wereld mee te draaien. Ontelbaar is het aantal prikkels dat onze hersenen voortdurend moeten verwerken. Wanneer de kennis van het het leed dat iedere seconde ergens op aarde mens of dier treft, intens ervaren wordt, kan het niet anders zijn dat er bij gevoelige mensen een hersenkronkel zodanig in de knoop raakt, dat het systeem oververhit geraakt. Ik kan mij ergeren wanneer sommige personen hiermee de draak steken! Dit gezegd zijnde wens ik iedereen een goede gezondheid toe.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat is het verschil in humor en ergens de draak mee steken, de spot mee drijven, ik denk dat voor iedereen anders is. Hoe anderen reageren op wat ik zelfspot noem, is niet altijd voor iedereen te overzien. Ik denk, dat ik voor de meeste schrijvers spreek, dat het geen bewust de draak steken is. Maar meer het onderwerp met onderliggende humor benaderen. Ik respecteer ieders mening, ook ben ik bewust van het feit, dat ik soms kwetsend over kan komen. Ikzelf heb geen inzending gelezen die kwetsend overkomt op epileptica, komt het omdat ik niet goed kan lezen? Komt het omdat ik ongevoelig ben? Of komt het gewoon door mijn relativerend vermogen. Ik ga voor het laatste.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Overigens, wel goed geschreven, daar zou ik nog bijna aan voorbijgaan, en het spijt me oprecht dat ik misschien sommige mensen gekwetst heb met mijn stukje. Het was niet de bedoeling, het was gewoon een luchtige benadering van een aandoening, die op zichzelf al zwaar genoeg is. Het hoeft mijns inziens, niet altijd zwaarmoedig benaderd te worden. Het deed mij goed, dat het niet gebeurde. Wel had ik wat meer serieuze benaderingen verwacht.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Blavatski, ik begrijp je ergernis, maar ter relativering: ik heb een broer die sinds zijn vroegste jeugd regelmatig epileptische aanvallen heeft, en ik heb mij niet geërgerd aan of gekwetst gevoeld door de inzendingen.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Als ik je gekwetst heb, Blavatski, betreur ik dat. Ik heb nooit de bedoeling om iemand te kwetsen. Het is niet mijn bedoeling geweest om met dit onderwerp de draak te steken. Inderdaad moeten onze hersenen heel veel prikkels verwerken. Mijn kleinzoon is helemaal verslingerd aan internet. Hij logeert hier nu. Een paar keer een sms'je van dochter gehad met de vraag of hij niet achter de laptop/pc zit. Nadat hij spellen heeft gedaan, schijnt hij niet te genieten te zijn. Op dat moment zat hij niet achter de pc. Daarna heb ik hem geroepen om in de kamer te komen omdat zijn hersenen anders overprikkeld raakten. (Dat schijnt dus regelmatig het geval te zijn) Hij ging direct mee. Ik ken het gevaar van internetspelletjes. Maar ik heb het rustig gebracht, terwijl zijn ouders kwaad worden. Daarmee wil ik niet beweren dat ik de juiste methode ken, maar het werkte wel. Ik heb inderdaad een 'grappig' verhaal verteld en ook gezegd waarom ik het op deze manier heb ingevuld. Misschien kom ik hard over, maar dat ben ik zeker niet. Ik vind het moeilijk om over ziektes en problemen te schrijven. Misschien is het laf. (Ik wilde de fouten eruit halen, maar sol accepteert dat kennelijk niet.) Bewerken reageert niet. Maar je begrijpt wel wat ik bedoel. Inmiddels is sol er weer bij. Ik weet niet of ik de enige ben maar ik moet soms heel lang wachten voordat sol reageert.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tja, ik denk niet dat het laf is. Je gebruikt je humor nooit op een kwetsende manier. Tenminste, zo ervaar ik het nooit. Juist wanneer serieuze onderwerpen met humor gebracht worden, verlicht het degene die er werkelijk mee te maken hebben. Die het zelf voelen. Die zelf ervaren hoe het is wanneer mensen met een denkbeeldig boogje om ze heen lopen. Overprikkeling en epilepsie zijn twee verschillende dingen. Mijn dochter heeft ook vaak last van overprikkeling. Boos worden als ouders is heel begrijpelijk. Dag in dag uit hier mee omgaan is ook heel vermoeiend. Ik word ook wel eens kwaad, maar dat werkt altijd averechts. Duidelijke afspraken maken en je er zelf ook aan houden, uitleggen wat er aan de hand is, waarom je reageert zoals je reageert, waarom iets wel en niet mag. Grenzen duidelijk neerleggen. En ja, ik moet soms ook lang wachten voordat sol reageert wanneer ik iets wil bewerken of iets wil plaatsen. Gelukkig is soms, soms wel vol te houden.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Blavatski, Ik vind dit een duidelijk geschreven blog en daarmee een verrassend en goed geschreven invulling van de opdracht. :nod:

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Epilepsie heeft niets met gevoeligheid te maken; het al dan niet kunnen waarderen van (galgen)humor wel.
Kort en krachtig gezegd en dat wil niet zeggen dat Epilepsiepatienten geen gevoel hebben maar dat terzijde

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Humor is ook een manier van omgaan met een situatie of ziekte of dergelijke. Onlangs bevond ik me in een situatie waar nogal wat ervaringsdeskundigen op het gebied van Epilepsie aanwezig waren. Je wil niet weten hoe bruut de grapjes waren :). Maar ergens snap ik de strekking van jouw verhaal. Soms kan iets buiten iemands grens van redelijkheid vallen. Gelukkig mag iedereen zijn of haar eigen grens stellen. Overigens vind ik dit erg mooi geschreven. Met een soort van sierlijke plechtigheid. Graag gelezen, Blavatski.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank U Annemieke voor het mooie compliment. Ik heb de opdracht op mijn manier vervuld en ik heb begrip ervoor dat niet iedereen mijn standpunt kan delen. Maar dat hoeft ook niet. :o

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Tja, fijn dat je zo uitgebreid hebt gereageerd op mijn inzending. Ik begrijp dat niet iedereen opgetogen is over mijn ongezouten mening, maar het moest echt van mijn lever! Eerlijk gezegd heb je mij n iet gekwetst met jouw verhaal. IK vond het wel grappig, pardon, humorvol! :o

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Dana, dank je wel voor je uitgebreide reactie op mijn inzending in verband met de opdracht "epilepsie." Ik vind het fijn om hier op SOL van gedachten te kunnen wisselen met personen die ook graag schrijven. Ik heb hier op dit forum al veel geleerd en daar ben ik dankbaar voor! Jij en ik blijken niet hetzelfde gevoel voor humor te hebben, maar de wetenschap dat dat ook mogelijk is, is toch weer heel verrijkend en verrassend. Ik heb je zeker niet persoonlijk willen kwetsen. Daar is geen enkele reden voor. Tja, galgenhumor is klaarblijkelijk niet aan mij besteed! :p

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag gs, dank je wel voor je reactie. Ik hoop dat je broer een goede begeleiding heeft bij zijn ziekte. En wat fijn dat jij ervoor bespaard bent, want naar ik hoor, schijnt het erfelijk te zijn. :o

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat mijn humor niet bij je aanslaat, neem ik je niet kwalijk hoor. Je kwetst mij geenszins, ik kan veel hebben. Wanneer men mij maar niet stroboscopische filmpjes stuurt, daar kan ik niet tegen.