Start » Forum » Themaforums » Inzendingen schrijven online wedstrijden » Winnaar schrijfwedstrijd 'Een nieuwswaardig sprookje'

Winnaar schrijfwedstrijd 'Een nieuwswaardig sprookje'

9 reacties [Laatste bericht]
Marije Catsburg
redactie
Laatst aanwezig: 5 uren 39 min geleden
Sinds: 16 Aug 2016
Berichten: 100

Winnaar schrijfwedstrijd 'Een nieuwswaardig sprookje'

Merci, schone slaper, door Sophia Drenth

Het is onvermijdelijk. Binnenkort loop ik tegen de lamp. In mijn afgetrapte Fiat Panda scheur ik van dorp naar dorp. Raalte, Wijhe, Diepenveen: plekken waar je nog niet dood gevonden wil worden. Buddy, mijn autootje, trekt dit leven van chocoladerover niet veel langer. Kuchend hotst en botst het oude beestje over de landweggetjes. Kom op, nog maar een paar kilometer! Ik moet nú een chocofix hebben. Niet voor mezelf, maar voor hem, mijn snurkende schone slaper.
Verdomme, mijn capriolen waren van de week opnieuw in het nieuws. De media heeft me tot de Merci-dame gebombardeerd. En bedankt. Waarom verspillen ze in godsnaam zendtijd aan een chocoladedief?

Ga toch terroristen vangen. 
Ze denken dat ik pas een paar maanden actief ben, maar ze moesten eens weten. In het begin jatte ik maar een reep per keer. Ondertussen heb ik zoveel chocolade verstouwd, dat ik uit mijn autostoel puil. De gordel snijdt in mijn vetrollen en past nauwelijks om me heen. Mijn borsten zijn gigantisch. Ik heb voortdurend rugpijn en een permanent klam decolleté. Toen ik hem twee jaar geleden in het vervallen huis vond, mocht ik best gezien worden. Inmiddels ben ik een uit de hand gelopen scheepsramp, een vetvlek zo groot als de Bermudadriehoek.

Zelf eten kan hij niet, dus vreet ik voor hem tot ik er onpasselijk van word. Hij ligt daar maar te vegeteren, terwijl ik al het werk doe. De lummel. Hoeveel chocoladekussen ik hem ook geef, hij wordt niet wakker tegen de belofte van de goede fee in. Een zucht ontsnapt me. Kijk nou naar dat wasbordje en die messcherpe jukbeenderen. Die blonde lokken die altijd doen waar ze zelf zin in hebben, welke kant ik ze ook uit borstel. Elke vrouw zou daar haar ziel en zaligheid voor geven.

Ik zweer je dat ik gisteren zijn wimperhaartjes zag trillen toen ik hem kuste. Vanavond, wanneer ik hem met mijn chocolade overgoten lippen liefkoos, zal hij zijn ogen openen.  Morgen zal hij naar me glimlachen en dan zullen we voor altijd samenzijn. Hij en ik. Ze kunnen me wat. Ik ben niet bang voor Jan met de pet. Ik zal mijn Libelle-sprookjeshuwelijk hebben.

Met klotsende oksels werk ik me uit de auto. Eerst mijn ene been, dan de andere, als twee machtige, uit reuzel gehouwen boomstronken die eindigen in felblauwe ballerina’s. Buddy slaakt een zucht van verlichting, wanneer de laatste vetkwab zich uit hem bevrijdt.
Een vastbesloten frons vindt mijn gezicht. Ik waggel op mijn doel af.  Om me te kunnen grijpen, moeten ze me eerst op heterdaad betrappen en dat is ze vooralsnog niet gelukt.

De stralen van de ondergaande zon rekken mijn schaduw uit tot die van een gracieuze prinses. Eén moment lang zie ik mezelf zoals hij me ziet: ik ben onweerstaanbaar. De schuifdeuren van de supermarkt zoeven open en de verkoeling stroomt me tegemoet.
Alles voor liefde.

So many stories, so little time

Reacties

tibozoe
Laatst aanwezig: 9 weken 4 dagen geleden
Sinds: 19 Okt 2016
Berichten: 1

Ik vind het een slecht verhaal. Wanneer ik dit in een boek zou lezen, dan sla ik het boek al na de eerste bladzijde dicht. Klotsende oksels. Dit kan gewoon niet meer. De schrijver zet zichzelf - als ik-persoon - wel heel negatief neer en blijft dit doen, alle 500 woorden lang. Je krijgt gewoon een hekel aan die moddervette ik-figuur, want buiten dat ze er maar over door blijft gaan, zet ze zich zielig neer en blijft maar op haar dik zijn hameren tot vervelens toe. Verder: wie is die vegeterende persoon? Voorts mis ik archetypes en ook het gegeven van goed overwint kwaad, een moraal als in een echt sprookje. Alle fundamentele elementen die een verhaal tot sprookje maken ontbreken. Ook mist het hele verhaal aan originaliteit want heel veel is gewoon overgenomen uit het nieuwsbericht, dus niet bepaald creatief. Ik had een andere winnaar verwacht, iemand met een echt origineel en sterk verhaal en die met een echt sprookje, modern of klassiek, komt.

Jan Schrijver
Laatst aanwezig: 3 weken 2 dagen geleden
Sinds: 10 Aug 2016
Berichten: 6

Laughing out loud

marlie
Laatst aanwezig: 7 uren 43 min geleden
Sinds: 29 Okt 2015
Berichten: 872

Het is er zodanig over dat ik het alleen maar goed kan vinden. En het ritme zit er goed in.
Goed tegenover kwaad zie ik hier inderdaad niet terugkomen, wat niet echt sprookjesachtig is.
HP zal waarschijnlijk die goede fee niet goed begrepen hebben. Er zal wel een addertje liggen onder het gras. wink

He who knows others is wise. He who knows himself is enlightened.
'When in doubt, have a man come in with his gun' (Raymond Chandler)

Lisette1
Laatst aanwezig: 12 weken 6 dagen geleden
Sinds: 21 Okt 2016
Berichten: 1

Zie niet het verband met het nieuwsitem, en vind het bovendien geen sprookje. Het is meer een griezelverhaal. Wanneer je een zo kort verhaal ook nog eens volstopt met krachttermen, mis je talent in mijn persoonlijke opvatting. Zelf wil ik dat niet namelijk. Omdat (in het algemeen) veel sexwoorden, krachttermen, extreem vieze woorden enzovoort eigenlijk altijd duiden op een gebrek aan beter. Ben het ook wel met reactie#1 eens. Verder vind ik de jury twijfelachtig. Vraag me ook af waarom Angela van Leersum in de jury zat. Heel goede schrijfster denk ik, dat wel, maar nog maar kort bezig. Kun je dan al goed beoordelen? Ik heb aan 5 wedstrijden meegedaan en 1 X gewonnen. Je kunt elders op de site lezen, dat je soms enkel op reacties wordt beoordeeld, bijvoorbeeld op twitter of zo. Ik weet niet of dat nu ook zo gegaan is, maar dan zou je dus enkel op dat feit kunnen winnen. Wanneer je zeg maar tig volgers hebt

iev89
Laatst aanwezig: 11 weken 3 dagen geleden
Sinds: 25 Okt 2016
Berichten: 1

Ik heb ook meegedaan en vind het winnende verhaal heel erg tegevallen. Ik had inderdaad op iets origineels gehoopt, iets echt bijzonders. Als ik dit zo lees vind ik mijn verhaal zo slecht nog niet..

Jan Schrijver
Laatst aanwezig: 3 weken 2 dagen geleden
Sinds: 10 Aug 2016
Berichten: 6

Eerlijk gezegd geloof ik het bovenstaande (#5) zonder het verhaal te kennen.

marlie
Laatst aanwezig: 7 uren 43 min geleden
Sinds: 29 Okt 2015
Berichten: 872

@tibozou

Niet dat ik in de eerste alinea veel negatiefs merk over HP - wat je schrijft over de volledige 500 woorden vol negativiteit, snap ik dus niet.

@Lisette1,

Cfr #4
'Omdat (in het algemeen) veel sexwoorden, krachttermen, extreem vieze woorden enzovoort eigenlijk altijd duiden op een gebrek aan beter.'

Dan moet je zeker deze niet lezen, winnaar vd wedstrijd 'Brandende Liefde.'
http://www.schrijvenonline.org/forum/themaforums/i...

Bovenstaand is een doetje daar tegenover.

He who knows others is wise. He who knows himself is enlightened.
'When in doubt, have a man come in with his gun' (Raymond Chandler)

pietwijs
Laatst aanwezig: 11 weken 2 dagen geleden
Sinds: 2 Nov 2016
Berichten: 1

Mooi dat er een winnaar is gekozen. Ik heb ook verschillende studenten uitgedaagd mee te doen aan deze wedstrijd. Ik heb jullie platform nogal hoog zitten dus verwachtte eigenlijk, al was het maar een minimaal jury rapportje of feedback. Het liefst over de eigen tekst, maar anders wel over de top drie of in het uiterste geval de winnaar.

Schrijven online leek mij een forum dat bezoekers wil helpen groeien en ik kan me daarom in sommige van bovenstaande opmerkingen wel vinden. Wat bracht de jury ertoe dit als winnaar te betitelen? Wat was de longlist? Wat was goed en minder goed aan de inzendingen? Daar moeten jullie over na hebben gedacht, toch? In de aard van het platform past daar dan heel goed een kleine toelichting bij. Of spreek ik voor mijn beurt en ga ik dat lezen in het nieuwe blad?

marlie
Laatst aanwezig: 7 uren 43 min geleden
Sinds: 29 Okt 2015
Berichten: 872

Pietwijs,

Ter info:
http://www.schrijvenonline.org/nieuws/longlist-sch...

http://www.schrijvenonline.org/nieuws/de-winnaars-...

Krijg sinds enkele maanden het 'Schrijven Magazine' waarin de drie winnaars van 'Brandende liefde' vermeld worden, met hun verhaal en met jury-uitlatingen.
Dit zal met bovenstaand verhaal ook gebeuren, maar of de twee volgende winnaars ook zullen vernoemd worden, weet ik niet.

He who knows others is wise. He who knows himself is enlightened.
'When in doubt, have a man come in with his gun' (Raymond Chandler)

Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!
Boek schrijven? Lees Schrijven Magazine!

Lees Schrijven Magazine! Profiteer nu van onze superaanbieding!

Profiteer nu!
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!