Inkomstenverdeling auteur en illustrator

Mijn vraag heeft betrekking op kinderboeken en dan met name op prentenboeken. Hoe worden de inkomsten doorgaans verdeeld tussen een auteur en een illustrator? Hanteren uitgevers standaard verdelingen en zo ja, wat is dan een acceptabele verdeling? Of wordt er per boek beoordeeld hoeveel de tekst en de tekeningen bijdragen aan de waarde van het het boek? Wordt er ook rekening gehouden met wie het boekidee aandraagt?

Lid sinds

19 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Vaak huurt een uitgever een illustrator in of heeft de uitgever een vaste illustrator. Dan is er soms sprake van een eenmalige betaling aan de illustrator, maar er wordt ook met percentages gewerkt. Als je zelf een illustrator regelt en dan naar de uitgever gaat kun je zelf ook beide paden bewandelen. Als het een percentage is is het meestal 40-50%.
23 februari 2012 - 12:36

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de illustrator mee moet in de royalties van de auteur. Kreeg de illustrator vroeger een eenmalige betaling voor zijn illustraties, en kreeg de auteur vroeger standaard 10% (minimaal) royalties, nu wordt daar een percentage afgehaald voor de illustrator, en krijgt de laatste niet meer in 1 keer een bedrag (en geen recht op royalties). Gangbare verdelingen zijn dan illustrator, auteur, respectievelijk 70/30; 60/40 of 50/50. Spreek het van te voren goed af indien de uitgever een illustrator bij jouw verhaal zoekt.
23 februari 2012 - 14:37