Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het omgekeerde placebo-effect?

Er schijnt een speciaal woord voor te bestaan; het "omgekeerde placebo-effect". In plaats van het gunstige effect van een placebo (genezing door niet-werkzame medicijnen) krijg je hier het effect van ziekworden door negatieve berichtgeving. Als mensen maar vaak genoeg horen (en vooral lezen!) dat iets slecht voor ze is, krijgen ze daadwerkelijk last van de genoemde ziekteverschijnselen. Ik heb natuurlijk al gezocht naar dit woord, maar het nergens kunnen vinden. Iemand enig idee wat dit woord is?

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Self fullfilling prophecy? Maar dat heeft niet alleen met negatieve zaken te maken.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, dit valt natuurlijk ook onder "self fullfilling prophecy". Maar er schijnt een speciaal woord voor te bestaan, daar ben ik naar op zoek.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
er bestaat ook zoiets als hypochondrie. Mensen die zich inbeelden dat ze ziek zijn, vooral bij het horen van bepaalde symptomen en geruchten over zaken als 'gsm straling' Artsen in opleiding kunnen de 'kandidaatsziekte' krijgen omdat ze zo schrikken van de ziektes waarmee ze te maken krijgen, dat ze vele symptomen van patienten ook denken te hebben. En dan inderdaad het woord 'nocebo'.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@allemaal: hetzelfde fenomeen zie bij patienten, die zich teveel verdiepen in de bijsluiter van medicijnen, als het gaat om de bijwerkingen. Geldt ook als je bij patientenvoorlichting teveel nadruk legt op wanneer je welke bijwerking kunt verwachten van een bepaalde therapie. Nocebo klopt; (auto)suggestie speelt hierbij een rol, evenals bij placebo.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, nocebo is het woord. Toevallig hoorde ik het zaterdag nog op de radio in de auto. Ene professor weetiknietmeer uit Rotterdam, vertelde hierover en had het specifiek over massahysterie. Als voorbeeld gebruikte hij de hype rond het drinken van cola in België en tijdje geleden. Alle kinderen die cola hadden gedronken werden misselijk, vielen flauw en waren zwak ziek en misselijk. Naderhand bleek dat er tussen de 'zieken' een groot aantal kinderen te zitten die helemaal geen cola hadden gedronken. De een steekt de ander aan. Verder nog het schandaal over de zg straling van zendmasten en mobiele telefoons, toesenborden en pc-schermen. Als ééntje op kantoor een gehoorbeschadiging oploopt, of iets anders en de arbeidsomstandigheden worden daarvan beschuldigt, wordt binnen de kortste keren een hele afdeling ziek. Zo kun je nog een tiental voorbeelden noemen, maar het komt op hetzelfde neer. Net zoals bij de placebo's.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hier wordt inderdaad veel herhaald, maar de nieuwe afleveringen hebben hun vaste tijd en anders zijn ze nog altijd te downloaden ;) Maar we hebben de eerste vier seizoenen ook op DVD.