Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

wel of geen spaties tussen twee achternamen

Hallo allemaal. Ik heb een vraag waarover verschillende meningen bestaan en waarvan ik het antwoord niet kan vinden in Renkema. Het volgende is het geval: hoe schrijf ik correct de naam van een getrouwde vrouw die de achternaam van haar man aanneemt en die toch haar geboortenaam wil handhaven door hem erachter te zetten, bv. Klaartje Janssen-de Leeuw óf Klaartje Janssen - de Leeuw ik ben heel benieuwd wie het weet en waar je het antwoord gevonden hebt. Dank je wel.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb altijd alleen zonder spaties gezien: Klaartje Janssen-de Leeuw, Suma Bach-Mozart, etc. Een keer zag ik trouwens iemand Klaartje Jansen de Leeuw schrijven, zelfs zonder streepje.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mirandala, ja die had ik ook gevonden. iemand die de Schroeversopleiding had gedaan, beweerde bij hoog en laag dat er spaties voor en na het streepje moesten. Dat heb ik klakkeloos aangenomen en ik ben daar nu aan gewend. Maar goed, ik zal het vanaf nu zonder de spaties schrijven en ook daar zal ik aan wennen. Wuas, jij ook dank voor je reactie, net zoals Miarandala.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Sommige bedrijven hebben andere huisregels.
Een keer zag ik trouwens iemand Klaartje Jansen de Leeuw schrijven, zelfs zonder streepje.
Het kan best zijn dat het één naam is, dat "Jansen de Leeuw". Bijvoorbeeld van filelezer Tom Ruygrok van de Werve. Het cursieve is één naam. Van dat soort achternamen zijn er heel veel in Nederland. http://www.vernoeming.nl/dubbele-voornaam-dubbele… http://www.vernoeming.nl/fokker-crayestein-renger… http://www.vernoeming.nl/vreemde-dubbele-achterna… http://www.vernoeming.nl/vreemde-dubbele-achterna… http://www.vernoeming.nl/vernoemen-met-naam-en-to… http://www.vernoeming.nl/van-nispen-tot-sevenaer-…

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank, Schlimazlik, toch blijf ik zitten met een wrang gevoel. Ik vind Jansen - de Leeuw bijv. mooier staan met de spaties dan zonder: Jansen-de Leeuw. je neemt de naam van de echtgenoot aan en meteen is het een koppelstreepje. Dat klopt in mijn beleving niet. ik heb, héél lang geleden, ook mijn mans naam aangenomen en altijd mijn geboortenaam daarbij genoemd. Ik ben ik, geen verlengstuk van mijn man, dus ook niet wat naam betreft. :D Zou feministisch kunnen zijn.