Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Elektronische Van Dale

Ik weet niet of dit topic in het juiste subforum staat maar de achterliggende gedachte is alvast ‘correct schrijven’ ;) Ik heb hier op het forum al enkele keren gelezen dat de elektronische Van Dale een onontbeerlijk hulpmiddel is voor de schrijver in spe. Nu was ik wat aan het rondkijken welke mogelijkheden er allemaal zijn en ik weerhield twee versies: http://www.vandale.nl/vandale/producten/taal/Nede… Deze versie die enkel de cd-rom bevat en € 119 kost. OF http://www.vandale.nl/vandale/producten/taal/Nede… Deze versie die in promotie staat in de Standaard Boekhandels in Vlaanderen en daar € 130 kost. Voor een kleine meerprijs krijg je er dus de ‘fysieke’ woordenboeken bij. Ik heb die wel al in m’n bezit maar je kan daar wel altijd iemand een plezier meedoen – denk ik dan. Een rondvraag leerde me dat de eerste versie (enkel de cd-rom zonder de boeken) de nieuwe woorden tot en met 2008 bevat en dat die niet meer hernomen zijn in de versie inclusief de boeken (ik zie op de site dat je die voor ongeveer € 15 kan downloaden). Bovendien zou die eerste versie ook Vista compatible zijn (en die tweede dus niet?). Ik wou gewoon even polsen naar jullie ervaringen. Zijn die lijsten met ‘nieuwe woorden’ van de laatste jaren onontbeerlijk? Komen er vaak patches voor Van Dales die ook die tweede versie op termijn compatible zou maken met Vista (voorlopig werk ik met XP maar op elke nieuwe PC staat natuurlijk reeds Vista)? Zien jullie nog andere verschillen tussen beide versies die ik over het hoofd zie? Kortom, jullie ervaringen die me nuttig zouden kunnen zijn. ;) Alvast bedankt!

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Wordt in de gevallen dat over de elektronische van Dale gesproken wordt niet gewoon de webversie bedoeld? Ik vind cd-rom's hopeloos ouderwets. Moet je die van Dale cd-rom dan in het laatje hebben zitten als je die wil gebruiken of heb je de cd na installatie niet meer nodig? Hij biedt wel aardig wat extra mogelijkheden boven de webversie:
  • Complete inhoud van het woordenboek met officiële spelling 2005
  • Oerversie van de Grote Van Dale uit 1864
  • Veel voorkomende samenstellingen die niet in het woordenboek staan, staan wel op de cd-rom, zoals lifestylemagazine en spelersmakelaar. De delen waaruit de samenstelling is opgebouwd worden wel afzonderlijk in het woordenboek verklaard
  • Kopiëren van informatie uit artikelen naar tekstverwerker*
  • Bladwijzers aanleggen*
  • Uitgebreide zoekmogelijkheden: o alfabetisch zoeken o zoeken op klank (oberzjine verwijst naar aubergine)* o anagrammen* o zoeken op woord(vormen) o zoeken met filters op: woordsoort, artikelen met citaten, etymologie, relatie met oerversie uit 1864 o zoeken met jokers en zoekoperatoren o informatie over het woord in de oerversie uit 1864
  • Verschillende weergavemogelijkheden: o verdichten en uitklappen van artikelen o bij werkwoorden kunnen de rijtjes met vervoegingen worden weergegeven bij woorden die in spelling slechts gering afwijken van een ander woord maar een andere betekenis hebben, kan het gerelateerde woord (‘de dubbelganger’) worden opgevraagd, zoals bij spanjolet en spagnolet
De vraag is of de downloadversie dat ook allemaal heeft...

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Persoonlijk maak ik een onderscheid tussen een elektronische versie op cd-rom en de online versie, jouw webversie. Wat ze hier op het forum verkiezen, durf ik nu plotseling niet meer zeggen! Ik dacht dat ze de cd-rom versie bedoelden... Ik heb vertaalwoordenboeken van Van Dale op cd-rom en je installeert die en nadien laat je die cd-rom lustig stof vergaren ergens ver weg van je computer - dus je hebt de cd-rom niet telkens nodig. Ik ben daar enorm tevreden over - maar ik geef grif toe dat ik geen ervaring heb met een eventuele online/webversie van Van Dale. Is die dan gratis? Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze alle toeters en bellen gratis op het internet gooien en dan nog meer dan € 100 vragen voor hetzelfde?

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Die is beperkter en soms hebben ze nog onderhoudsservice ook. En dan kun je even niks opzoeken.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik had een electronische Van Dale, een goeie zeven jaar oud. Nu heb ik Vista en de Van Dale doet het niet meer. Ik ga dat dus niet nog een keer doen. Geef mij maar de boeken en de online versie. Mijn man, de computerspecialist, vond het vanzelfsprekend dat zeven jaar oude software het niet meer deed. Ik, de boekenliefhebber, vond dat eigenlijk niet kunnen.

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Je hebt dus drie elektronische versies: - cd-rom - download - online De laatste is gratis op de website van Van Dale te raadplegen, maar heeft een kleinere woordenschat en niet alle extra's die ik hierboven noem.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
- online heeft voor mij echt een te kleine woordenschat. Het is me zo vaak gebeurd dat hij een woord niet kende. Maar dat overkomt me heel af en toe met de cd-rom ook. Daarnaast die irritante, bewegende reclame daar op de website... - cd-rom start traag op, maar is wel volledig (hoewel het voor mij beter zou kunnen dus), veel uitleg bij de woorden, mogelijkheden notities te maken. Zoals prachtige synoniemen waar je op gekomen bent. En alle pré's die Dries al noemt. Eén keer installeren en daarna inderdaad verstoffen :) Het is ideaal als je zoals ik op meerdere adressen woont. Hoef je je woordenboeken (want de cd-rom kun je upgraden - alleen even betalen voor de toegang tot die delen van de cd-rom - en dan heb je ook frans, engels en duits - nederlands erbij) niet iedere keer mee te zeulen. Ik heb wel problemen gehad met de cd-rom: hij gebruikt een "heuristic" die mijn virusscanner (AVG) als virus aanmerkt en in quarantaine zet. Het heeft me heel veel gezoek en gepruts gekost, voor ik erachter kwam waarom de cd-rom de hele tijd zei dat mijn proef-periode voorbij was en geen toegang gaf. Niet handig. - download lijkt me alleen een aanvulling op de oude cd-rom, of niet?

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb de cd ( de boeken die er ook bij zaten heb ik in de kast gezet en nooit meer bekeken). Die heb ik al jaren (ooit gewonnen bij een wedstrijd) en er staat op dat hij het doet bij XP. Hij draait echter ook perfect op Vista. Handig is dat je hem aan Word kunt koppelen. Als je dan in Word op een woord staat en op het symbooltje van de van Dale klikt rollen er zo alle vervoegingen van een werkwoord uit (wat is het voltooid deelwoord van skaten?), of de betekenissen van dubbelgangers (te veel of teveel). En inderdaad zoeken op klank is erg handig (hoe schrijf je turkwaas?) Ik gebruik hem dagelijks vele malen en hij is superhandig. :nod: Ook handig is dat je hem op meerdere computers kunt zetten. Dus al je vrienden hebben gelijk ook de van Dale op hun compu en dan valt de prijs wel weer mee ;)

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Moet je die van Dale cd-rom dan in het laatje hebben zitten als je die wil gebruiken of heb je de cd na installatie niet meer nodig?
Weet jij dat Zjors? Moet dat? Ik zit er ook over te denken om die cd-rom aan te schaffen.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
De Electronische Vandaal (hihi) op het internet vind ik niet fijn. Ik kan beter met de papieren versie zoeken.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Moet je die van Dale cd-rom dan in het laatje hebben zitten als je die wil gebruiken of heb je de cd na installatie niet meer nodig?
Weet jij dat Zjors? Moet dat? Ik zit er ook over te denken om die cd-rom aan te schaffen.
Nee joh, dat schijfje moet je na installeren netjes in de kast leggen. Je stopt hem een keer in het laatje en dan vraagt hij of hij op je schijf mag staan en of je het op prijs stelt dat hij aan Word gekoppeld wordt (moet je soms een beveiliginkje op laag ztten in Word, maar dat staat in de gebruiksaanwijzing) en dan hoppa ronkt hij even en spuugt zichzelf weer uit. Kind en digibeet kan de was doen.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is nu 23.26. Om 19.08 begonnen we met installeren van het GWHN en nu dan eindelijk is het voltooid. Die cdrom erin was het probleem niet, maar het downloaden van de beschikbare en benodigde updates dus wel, GRRRRR. De ene foutmelding na de ander... ik had mijn tijd heel wat nuttiger kunnen en willen besteden. Enfin, het werkt nu voor zover ik kan zien. Wel even wennen, maar misschien doe ik iets verkeerd: klopt het dat -ie niet als spellingschecker werkt maar dat je voor ieder woord dat je gecontroleerd wilt hebben steeds opnieuw dat Van Dale icoon aan moet klikken?

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
www.vandale.nl is niet meer compleet als je het gratis wil houden :( € 4 per maand kost het nu als je alle woorden wil zien, en voor € 2 per maand mag je een minder groot aantal woorden blijven zien... alleen simpelere woorden kan je nog gratis zien. Ik gebruikte dat woordenboek nogal veel, dus jammer vind ik.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ze zullen wel ingezien hebben dat ze in hun eigen vingers aan het snijden waren. Jammer voor jou natuurlijk, maar ik vind het op zich slim gedaan. Eerst mensen laten merken hoe handig het is er er dan later een prijskaartje aanhangen. Ik moet zeggen dat ik erg blij ben met m'n aankoop, als je door hebt hoe het werkt, werkt 't erg handig en het is zeer duidelijk en compleet.