Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat is een uitgeverij?

11 februari 2008 - 11:42
Sorry, misschien krijg ik wel boze reacties, dat is dan pech hebben. Ik wil hier alleen maar even zeggen dat ik een beetje moe word van mensen die het steeds hebben over het feit dat de uitgeverij hun boek wil uitgeven en het dan blijkt te gaan om een POD-uitgeverij. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis mee en ik gun het iedereen, maar er is toch wel degelijk een verschil. Ik bedoel ook niet dat die mensen dan niets bij boekpromotie mogen zetten. Dat juist wel. Maar niet doen alsof het een reguliere uitgever betreft. Ik weet, er is al veel over gesproken en POD heeft waarschijnlijk de toekomst. Waar wat zegt kwaliteit nu nog? En wie maakt tegenwoordig uit wat kwaliteit is? Ik hoop dat iemand mij kan overtuigen dat ik het verkeerd zie, dus reageer maar.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 12:00
Een uitgeverij is gewoon een zaak die boeken uitgeeft. Die er een ISBN aanhangt, of niet, een drukker opdracht geeft om ze te drukken, per stuk of per 2000. POD of regulier. Een uitgever geeft boeken uit. Je kunt er zo een beginnen zelf, zonder probleem. Dan geef je je eigen boek uit en is je boek dus uitgegeven door een uitgever. Waarom zou een uitgever geen uitgever mogen heten als hij/zij alleen POD doet? Wat je waarschijnlijk bedoelt is: laat mensen erbij zeggen bij wat voor soort uitgeverij het boek uitkomt. Dan hang ik er in mijn hoofd gelijk een kwaliteitskeurmerk aan. Bedoel je dat? Hoewel ik betwijfel of het onderscheid er over 5 jaar nog wel is. Ook reguliere uitgevers gaan boeken on demand maken voor speciale producties. Ook voorraden van eigenbeheeruitgevers verschijnen in Centraal Boekhuis.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 12:05
Ja, Zjors, dat bedoel ik. Ik wil niemand beledigen, maar ik (als leerkracht) word ook moe als een ouder tijdens een oudergesprek aankomt met didactisch advies van tante Ans die eigenlijk advocaat is. En ik vrees ook dat er over vijf jaar geen verschil meer is. Het is allemaal commercie.

11 februari 2008 - 12:14
Nee. Ik denk dat er nog wel verschil zal zijn over vijf jaar. Niet dat een reguliere uitgeverij niet on demand zou drukken, dat kan wel. Maar een reguliere uitgever bepaalt zelf de inhoud van zijn fonds. Free Musketeers of Gopher bv doet dat niet. Die dekken zich alleen in tegen wettelijk strafbare uitingen en te veel spel- en typefouten. Een reguliere uitgever bepaalt zijn eigen kwaliteit. Inhoudelijk en naar de vorm. Daarmee gaat hij de markt op. Hij heeft contacten met andere media die hem ondersteunen. Er zal inderdaad een kwaliteitskeurmerk ontstaan, te vergelijken met een Fiat en een Mercedes. In alletwee kun je goed rijden, maar met de Mercedes trek je toch wat makkelijker de bergen over. Of te vergelijken met Verkade chocola of Baronie. Een boek van FM of Gopher kun je lezen, maar je trekt er minder goed mee over de hoogtes en dieptes van het leven en het smaakt nergens naar. (*) (*) Er zijn uitzonderingen. Maar die uitgaves die bij FM héél goed zijn, zouden bij een reguliere uitgever óók doorgebroken zijn.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 12:43
@ Sjee: :thumbsup: Het gaat niet zozeer om POS, maar om wie de kosten draagt: schrijver of uitgever. (DeEllis heeft toch uitgever die de kosten voor haar betaald, maar POD? Of heb ik het mis?) Ikzelf vind het woord uitgever niet echt passen bij Gopher enzo. Ze drukken mijn boek, omdat ik ze ervoor betaal. Ik ben dan klant. Bij ' echte uitgeverijen' (er gaan nu vast een paar mensen boos op me worden) werkt dat niet zo. Dan wordt ik betaald en zijn zij mijn klant. ;) Misschien kan Dries een mooi icoontje voor ons maken met dat zegt: zelf betaald of niet. Klant of leverancier van kunst. PS: ik heb niks tegen boeken zelf laten drukken. Heb het zelf ook 1 keer gedaan en daar erg veel plezier van gehad.

11 februari 2008 - 15:11
Ja. Het is de terminologie (zoals zo vaak) die mensen een verkeerde voorstelling van zaken geeft. Ik moet dan altijd denken aan het begrip 'pure olijfolie': restanten van stokjes, prutjes, velletjes en andere troepjes die zijn overgebleven na het proces om olijfolie te maken. Van dat restant wordt, tesamen met bv zonnebloemolie 'pure olijfolie' gemaakt. Maar er is niets puurs aan de olijfolie, juist niet!, het is alleen een NAAM. Ook een POD-uitgeverij geeft inderdaad uit, dwz: er wordt gezorgd dat er tekst op papier komt. Maar de meeste mensen verstaan onder het begrip 'uitgeverij' nog steeds niet 'drukkerij'.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 15:38
Het is één grote farce. Ik kan 300 blz's vullen met niets dan het woordje "poep" en dat dan laten uitgeven bij een POD uitgever. Elke mongool kan zo boeken "uitgeven". Het is en blijft een droeve bedoening, de mensen hier die het brengen alsof hun boek "uitgegeven" wordt. Uitzonderingen daargelaten. En over vijf jaar vindt er heus nog wel een schifting plaats tussen POD en reguliere uitgave. God moge daarvoor zorgen! Anders wordt het een mooie boel bij de Selexyz, als daar Mijn Leven met Suikerziekte door tante Jannie op de plank staat. Late we elkaar geen ****** noemen toch?

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 16:02
Het ligt vooral aan die uitgevers zelf, (FM etc) dat de verwarring bestaat. Zeker degenen die geen of een klein upfront bedrag vragen doen voorkomen of ze een echte uitgever zijn die het sneu vinden dat mensen bij andere gemene uitgeverijen worden afgewezen. Er zou een keurmerk moeten komen :P

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 16:04
Ik denk inderdaad dat meer en meer uitgevers gebruik gaan maken van Pod. Het verschil voor mij is: de kosten, het kwaliteits filter en de marketing. Zoals Redhed al vertelde wordt mijn boek ook via pod gemaakt. Toch heb ik een gewoon contract, kom bij bol in de winkel en het zal via centraal boekhuis te bestellen zijn. En ik krijg een ferm voorschot. Ik zie ook voordelen voor deze werkwijze. Uitgevers kunnen zo ook boeken op de markt brengen die commercieel minder interessant zijn. Specialistische boeken of zoiets als gedichten.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 16:12
Zoals jij het schetst, DeEllis, zie ik ook wel voordelen. En jouw boek wordt toch onderdeel van een serie over mensen die geemigreerd zijn? Maar het voordeel voor dat soort boeken wordt nu overschaduwd doordat er ook boeken uitgeven worden die zijn zoals Rudolf hierboven beschrijft.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 16:48
Zoals Redhed al vertelde wordt mijn boek ook via pod gemaakt. Toch heb ik een gewoon contract, kom bij bol in de winkel en het zal via centraal boekhuis te bestellen zijn. En ik krijg een ferm voorschot.
Bij welke POD-uitgever wordt jouw boek uitgegeven?

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 17:50
Dat is nu juist de discussie. Het is een gewone uitgever die het boek via pod laat drukken. Dat is het verschil.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 18:05
Trouwens, als (dat) reguliere uitgevers gebruik gaan maken van POD wil niet zeggen dat de grens vervaagt en zij ineens slechte boeken gaan uitgeven natuurlijk. Ze hebben nog steeds een naam hoog te houden.

11 februari 2008 - 18:54
Als je werk bij een reguliere uitgever uitgegeven wordt, heb je een kwaliteitstoets doorstaan. Regulieren geven EEN FRACTIE uit van wat er op hun bureau terechtkomt. FM e.d. geven vrijwel ALLES uit wat op hun bureau terechtkomt. Wat DeEllis zegt, is natuurlijk waar: er zijn boeken met (waarschijnlijk) een geringer publiek. Waarom zou je dan 1.500 of 3.000 stuks laten vervaardigen? Want dán kan het offset drukken uit. Wordt het een kleine oplage, dan laat je printen on demand. Printen op bestelling. Dat is een rekensom. Het verschil mag ondertussen duidelijk zijn, maar het kan niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht worden, geloof ik.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 19:36
Als je werk bij een reguliere uitgever uitgegeven wordt, heb je een kwaliteitstoets doorstaan. Regulieren geven EEN FRACTIE uit van wat er op hun bureau terechtkomt. FM e.d. geven vrijwel ALLES uit wat op hun bureau terechtkomt. Het verschil mag ondertussen duidelijk zijn, maar het kan niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht worden, geloof ik.
Precies, helaas ben ik daar te laat achtergekomen, maar ja, beter laat dan nooit. Ik ben trouwens blij dat ik SO heb gevonden. :)

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 20:24
Een interessant topic! M.a.w. doorste de uitgeverstoets niet, ga dan maar buiten spelen maar niet voor de deur. Is een uitgangspunt. "U bent niet door de kawliteitsnorm gekomen die we aanleggen." Een goede uitgever heeft een naam, met daarbij alle contacten. Ze bestaan niet voor niets. Alleen rebellen willen soms wel iets anders. Maar ik ga ondertussen wel iets voelen voor het grote gelijk. Degene die mijn boek nu redigeert heeft me dat wel duidelijk laten merken.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 20:40
Ik vind dat we het woord POS voorzichtiger moeten gebruiken. Zie DeEllis. We zijn hier toch met schrijvers onder elkaar. Kunnen we geen naam verzinnen voor de 'echte uitgevers' en voor de massadrukkerijen (Gopher en consorten)?

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 21:36
Mij hoef je niet te ontzien. Ik heb dit verschil duidelijk. Ik was van plan het in eigen beheer uit te geven. Dat was ook de reden om het door een pro te laten redigeren. Een eerste boek moet goed zijn. Anders is je naam naar de haaien voor je er een hebt. Ik heb hier de afzetmarkt voor de deur. Alleen het daadwerkelijke verkopen heb ik een bloedhekel aan. Vandaar dat een reguliere uitgever prettiger is. Dan maar minder verdienen. Nu kan ik verder met schrijven in plaats van lopen leuren met mijn boek.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 21:44
Het gaat me niet om het ontzien van jou DeEllis. Het gaat me om de duidelijkheid, voor wie dan ook. Mag je je boeken niet ook zelf verkopen? Als extra?

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 21:50
Een eerste boek moet goed zijn. Anders is je naam naar de haaien voor je er een hebt.
Precies! Dat probeer ik thuis dus duidelijk te maken, maar ze vinden het onzin dat ik het nog een keer wil laten nakijken :(

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 21:58
Misschien is de oorspronkelijke vraag beter neer te leggen bij de Nederlandse Uitgeversverbond (www.nuv.nl). Daar krijg je de antwoord op deze brandende vraag. Zoals tot nu toe in elk topic wordt de term POD alsmaar weer buiten de context gebruik. POD = Printing on demand. Hiervan maakt zowel de EB- als ook de reguliere uitgever gebruik. Om deze begrip te vergemakkelijken is de afkorting misschien beter te vertalen als volgt: POD = Production on demand. B.v. een auto dat pas geproduceerd wordt als het bestelt is. POD heeft dus alleen betrekking op de productie en heeft nooit en nimmer iets met de inhoud van een boek of de inhoud daarvan te maken. Deze manier van produceren is wellicht zelf beter voor het milieu. Dan worden immers niet meer zoveel boeken versnippert.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 22:02
@ mario: dat is in dit topic al veelvuldig gezegd... q saralitse: wij vinden je niet gek hoor. Kom af en toe maar bij ons uithuilen. :)

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 22:09
FM zien zichzelf als een uitgeverij. Andere bedrijven in hun niche zijn volgens hun eigen woorden: Her en der zie je productiebureaus opdoemen die proberen ons na te doen. Zelf als er geen term voor deze consorten is, maakt dat nog niet het foute gebruik van de term POD juist.

11 februari 2008 - 22:29
(Mijn Leven met Suikerziekte, door tante Jannie. Kan dat al besteld worden?) Sjee vroeg: "Wat is een uitgeverij? Sorry, misschien krijg ik wel boze reacties, dat is dan pech hebben. Ik wil hier alleen maar even zeggen dat ik een beetje moe word van mensen die het steeds hebben over het feit dat de uitgeverij hun boek wil uitgeven en het dan blijkt te gaan om een POD-uitgeverij." Dit 'probleem' lost zich zelf op. De POD was nieuw, wordt steeds bekender (o.a. door 80 e-adressen per boek) en over een poosje weet iedereen wat het is. Intussen kan verwezen worden naar de veel gestelde vragen van SOL. Het doornemen van alle topics op dit gebied is tijdrovend (vooral door het vele offtopic gaan van sommigen. Ik ken er één.) Een keurmerk hebben we zelf niet in de hand. Wel zou er een waarderingssysteem kunnen worden bedacht. Als je toch naar een POD gaat, kun je beter naar Gopher gaan, dan naar FM. Zou teleurstelling kunnen voorkomen.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 23:20
Waar het in de vraagstelling om gaat is in principe heel erg simpel. Het gaat om het uitgegeven worden als een prestatie. Het met kop en schouders boven andere schrijvers te hebben uitgestoken en dan in bijna elke willekeurige boekwinkel naast andere schrijvers met grote namen te liggen. Dat is hetgeen waar een reguliere uitgever voor zorgt, zonder op al te veel details in te gaan. Ja Sjee, dat is een uitgeverij, die dit teweeg brengt. Via één van de consorten uitgeven te worden en dan het boek zodanig te presenteren alsof je al dat boven genoemde hebt doorlopen (gepresteerd), is vergelijkbaar met de hoerenloper die van een madame afkruipt en tegen een vriend opschept dat hij met z'n charme een enorme stoot van een meid heeft verleidt. Dat is dat waarvan je moe wordt. Zit ik goed?

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 februari 2008 - 23:36
Je zit goed Mario en mooie vergelijking trouwens. Er is zelfs niet eens sprake van een vraag, maar meer van ergernis. Dat heeft ook met mij zelf te maken. Ik stel hoge eisen aan dat wat ik schrijf (wat nog ver onder de maat is) en het zou me eigenlijk een worst moeten wezen dat anderen dat niet doen.